Städare gömde mobil – smygfilmade kvinnor i duschen på jobbet

Av: Lilian Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Städaren filmade kvinnorna när de duschade.

Men en av dem upptäckte den gömda mobilen.

– Jag riktade duschstrålen mot dörren samtidigt som jag ropade på hjälp, säger kvinnan i förhör.

Kvinnan stod i duschen när hon såg en liten reflektion från dörrspringan under dörren till bastun. När hon tittade närmare upptäckte hon en svart mobiltelefon riktad mot henne.

– Jag riktade duschstrålen mot dörren samtidigt som jag ropade på hjälp, säger kvinnan i förhör med polisen.

De anställda på storkoncernen i Stockholm har en gemensam bastu mellan herrarnas och damernas omklädningsrum.

En kollega till kvinnan gick efter upptäckten av den gömda mobilen in till herrarnas omklädningsrum och undrade vem av dem som filmat. Alla nekade. Däremot hade de sett en städare komma ut från bastun. Det kunde ytterligare en kollega intyga senare.

Hittade stort antal bilder i mobilen

Städaren fick lämna över sin privata mobil för undersökning när storföretaget i Stockholm startade en internutredning. I telefonen fanns ett större antal bilder tagna från bastun, in i damernas dusch- och omklädningsrum.

Kvinnornas ansikten syntes tydligt på bilderna. Några var helt eller delvis nakna.

Mannen polisanmäldes. Vid en husrannsakan hittade polisen ett drygt 50-tal bilder på kvinnorna. Men inget tydde på att bilderna ska ha spridits.

När städaren dagen efter upptäckten kom tillbaka till arbetsplatsen protesterade personalen. Mannen stängdes tillsvidare av från jobbet och fick lämna ifrån sig passerkort och nycklar.

1 av 3 | Foto: POLISEN

– Jag kände mig mycket kränkt, att det skett i duschrummet på min arbetsplats, säger kvinnan, som upptäckte smygfilmningen, i förhör.

”Kränkande av kollega”

Att arbetsplatsen och särskilt duschrummet ska vara ett tryggt och skyddat utrymme, betonades av de utsatta kvinnorna. Många tränar på jobbet och duschar efteråt.

– Det är obehagligt och jag känner en stress över det som hänt, säger en kvinna i förhör.

– Jag känner en oro över en eventuell spridning och att smygfotograferingen sannolikt pågått en tid, säger en tredje anställd.

En kvinna beskriver att jobbet är som hennes andra hem – och där vill hon känna sig trygg.

– Det är för jävligt. Det ska inte få förekomma sådant här, det blir ännu mer kränkande att en kollega gjort det, säger kvinnan.

Åtalas för elva fall

Enligt en av kvinnorna ska städaren ha uppfört sig konstigt och klivit in i omklädningsrummet utan att knacka under dagar då det inte städades.

Nu åtalas den 56-årige mannen, bosatt i Stockholmsområdet, för elva fall av kränkande fotografering.

Han misstänks för att i hemlighet ha fotograferat de elva anställda kvinnorna i storföretagets omklädnings- och duschrum mellan oktober 2017 och januari 2018.

Bilder från 56-åringens mobiltelefon ingår i bevisningen.

Mannen erkänner att han lagt mobilen under bastudörren in till duschrummet, för att fota. Han hävdar att han inte spridit bilderna och ska inte ha fotograferat någon specifik person. Han påstår att orsaken till att han fotograferat kvinnorna vid flera tillfällen var att bilderna inte blev ”snygga”.

– Jag fotade av nyfikenhet, jag gillar att fotografera, säger mannen i förhör.

Kvinnorna erbjudits psykologhjälp

På frågan varför han fotat kvinnorna i smyg svarar mannen:

– Jag har inte haft några andra möjligheter att fotografera nakna kvinnor, jag ville ha bilder jag tagit själv.

Efter upptäckten genomförde storkoncernen en intern krishantering för att stötta kvinnorna. De har också erbjudits psykologhjälp.

Mannens försvarare, advokat Henrik Mansfeld, har avböjt att kommentera åtalet.

Publicerad: