Svenska UD avråder från resor till alla länder

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Svenska Utrikesdepartementet avråder från alla resor till samtliga länder.

Beslutet gäller en månad framåt.

”Det finns ett behov att skicka en stark signal till svenska resenärer, att nu är inte rätt tid att resa”, skriver utrikesminister Ann Linde på Facebook.

Beslutet om avrådan från alla utlandsresor gäller från och med i dag och till och med den 14 april. Sedan kommer Utrikesdepartementet (UD) att göra en ny bedömning.

”Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder”, skriver UD i ett pressmeddelade.

Att avrådan gäller alla icke-nödvändiga resor utomlands innebär att vissa resor fortfaranden kan genomföras.

– Icke-nödvändiga resor omfattar besöks- och turistresor. Det kan exempelvis finnas samhällsviktiga arbetsresor som bör göras ändå, säger Diana Qudhaib, presskommunikatör på UD, till TT.

Utrikesministern: Aldrig hänt tidigare

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar UD:s avrådan på Instagram:

"Coronaviruset sprids i Sverige och i världen, och WHO klassificerar viruset som en global pandemi. Regeringen och hela det svenska samhället står redo i denna mycket allvarliga situation”, skriver han på lördagskvällen.

Även utrikesminister Ann Linde har kommenterat beslutet.

”Aldrig tidigare i modern tid har ett liknande beslut fattats. Men det är nödvändigt”, skriver hon i ett inlägg på sin Facebook.

Utvecklingen under de senaste dygnet, med allt fler länder som inför olika åtgärder med kort varsel för att begränsa smittspridningen liksom kraftiga störningar i internationell flygtrafik, behöver följas noggrant, menar Linde:

”Jag förstår frustrationen många känner över osäkerheten och inställda resplaner. Eller de svenskar som befinner sig utomlands och är oroade över situationen. Utrikesdepartementet arbetar hårt för att ge stöd.”

Resebolagen ställer in

UD:s avrådan har gjort att flera researrangörer ställer in sina resor från och med söndag.

"Om du har en semester med TUI planerad under perioden kommer du att erbjudas ombokning eller återbetalning”, skriver TUI på Facebook.

Resebolagen Ving och Apollo gör samma bedömning.

”Enligt gällande praxis har du som kund med inbokad resa fram till den 14 april rätt att få tillbaka pengarna vid inställd resa eller avboka om UD:s avrådan fortsatt gäller. Vi erbjuder dig naturligtvis även ombokning om du önskar att ändra din resa till ett annat datum", skriver Ving i ett pressmeddelande.

”Satta ur spel”

Samtidigt poängterar Didrik von Seth, generalsekreterare i Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen (SRF), att avrådan innebär en fullständigt ohållbar situation för resebranschen.

– Det här är en sådan exceptionell situation att alla regelverk är satta ur spel. Det här med att flygbolag ska kompensera för flyg som blir inställda, att paketresor inte kan genomföras, och så vidare. Alla eventuella ersättningar måste staten stå för. Inget flygbolag kan stå för detta, säger von Seth till TT.

I Norges fotspår

Redan under lördagsmorgonen fattade UD i Norge beslut om avrådan.

Då var det inte en aktuell åtgärd i Sverige, men det förändrades under kvällen då svenska UD följde grannlandets exempel.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE