Sessions vittnar i senaten

Av: Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

USA:s justitieminister Jeff Sessions har gått med på att vittna om Rysslands inblandning i förra årets presidentval.

Utfrågningen kommer att äga rum i den amerikanska senatens underrättelseutskott nu på tisdag.

”Det är viktigt att jag får möjligheten att ta upp ämnet i rätt forum”, skriver han till senatorn Richard Shelby.

När den förre FBI-chefen James Comey i torsdags vittnade inför senatens underrättelseutskott anklagade han Donald Trump för ”lögner” och sa att han fick sparken på grund av utredningen kring Rysslands inblandning kring presidentvalet i höstas.

Tillsammans med vice justitieminister Rod Rosenstein rekommenderade Sessions president Trump att sparka Comey. Den officiella förklaringen var att Comey hade hanterat nedläggningen av utredningen om tidigare utrikesminister Hillary Clintons mejl på ett dåligt sätt.

”Viktigt med rätt forum”

I ett brev till senatorn Richard Shelby skriver Jeff Sessions att hans beslut att själv vittna i senaten beror på utfrågningen med Comey. Shelby skulle ha lett en utfrågning med Sessions om justitiedepartementets budget, men Sessions skriver att han efter Comeys vittnesmål förstod att frågorna till honom framför allt skulle handla om utredningen kring Rysslands inblandning i valet.

”I ljuset av rapporterna kring Comeys vittnesmål inför senatens underrättelseutskott är det viktigt att jag får möjligheten att ta upp ämnet i rätt forum”, skriver Sessions i brevet enligt TT.

Det är oklart om utfrågningen kommer att vara öppen för medier.

Har träffat Rysslands ambassadör

Innan Jeff Sessions tillträdde sin ministerpost sa han i förhör att han inte kände till att det förekommit någon kommunikation mellan Trump-kampanjen och Ryssland. Senare visade det sig att Sessions själv vid två olika tillfällen förra året träffat den ryske USA-ambassadören Sergej Kisljak, bland annat på Sessions eget kontor.

I början av mars drog sig Jeff Sessions tillbaka från utredningen om Rysslands inblandning i det amerikanska valet.

– Min personal rekommenderar mig att dra mig tillbaka, att jag inte borde vara involverad i någon utredning gällande valkampanjen. Efter att ha gått igenom reglerna och övervägt deras råd, har jag kommit fram till att de har rätt, sa Jeff Sessions då.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN