Två skjutningar på en kväll – en man anhållen

Uppgifter: Kusliga orden innan skotten

Uppdaterad 2022-09-30 | Publicerad 2022-09-29

I går sköts två unga män på olika platser i Stockholmsområdet.

Före en av skottlossningarna ska målsäganden fått flera frågor om han var från Ronna, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Sedan avlossades tre skott, enligt uppgifter.

Polisen fick in larm om en skottlossning nära en lekplats i Ronna i Södertälje, strax efter klockan 21.00 i går kväll.

När de kom till den misstänkta platsen hittade de ingen skottskadad person, men strax därefter dök en skottskadad man upp på sjukhuset.

– Personen hade förts dit av en privatperson, säger Per Fahlström, presstalesperson i polisregion Stockholm.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska skjutningen ha skett i samband med en narkotikaaffär. Innan mannen sköts ska han ha blivit tillfrågad flera gånger om han var från Ronna. Efter det ska tre skott ha avlossats, och två personer ska ha försvunnit på moped.

En förundersökning gällande mordförsök är inledd. I går spärrades brottsplatsen av och en teknisk undersökning genomfördes.

– Det finns ingen gripen i nuläget. Vi har haft flera personer som vi har hämtat in till förhör under natten, men vi har ingen som är gripen, säger Per Fahlström.

Ronna är ett utsatt område i Södertälje och har de senaste åren varit ett centralt område för en falang i Södertäljenätverket.

Den skjutne har en koppling till området men det finns inga kända kopplingar till gängkriminalitet.

Polisen utreder även om dådet kan ha ett samband med fredagens skjutning i Saltskog, då en medlem i Södertäljenätverket skadades.

Mordförsök en halvtimme tidigare

Bara en halvtimme tidigare sköts en ung man i Haninge centrum, söder om Stockholm.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska gärningsmannen lämnat platsen på en elsparkcykel.

Mannen hade tagit sig ungefär 100 meter från den misstänkta brottsplatsen när polisen hittade honom.

– Efter ett kort sökande påträffades en skottskadad person i 20-årsåldern som fördes med ambulanshelikopter till sjukhus. Han var vaken och talbar när vi påträffade honom.

Hans skadeläge bedöms som allvarligt men stabilt.

Efter ett intensivt arbete med tekniskt undersökning och underrättelsearbete har en man gripits, och anhållits missänkt för mordförsök och grovt vapenbrott. Enligt uppgifter till Aftonbladet har mannen koppling till ett kriminellt nätverk.

Inga ytterligare personer är frihetsberövade i nuläget. Polisen har inga uppgifter om samband mellan skottlossningarna.

– Det tittar vi såklart på, men jag har inga uppgifter om att det skulle finnas något samband just nu, säger Per Fahlström, polisens presstalesperson.