Familjeisolering – det här gäller om du bor med någon covid-sjuk

Ny rekommendation från Folkhälsomyndigheten

Uppdaterad 2020-10-02 | Publicerad 2020-10-01

Om du bor med någon som blivit sjuk i covid-19 kommer du också räknas som möjligt sjukdomsfall.

Det är vad Folkhälsomyndighetens nya rekommendation om familjeisolering innebär.

– Man ska stanna hemma i sju dagar och testas efter fem dagar, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten har kommit med en ny rekommendation om hur man ska bete sig om någon i ens hushåll smittats av coronaviruset. Under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff presenterades familjeisolering som en åtgärd för att hindra den ökande smittospridningen.

– Det vi jobbat med den här veckan är att se nationellt hur vi kan hålla nere smittan till den nivå vi nu ligger på. När man testar och smittspårar kan man ge förhållningsregler till olika personer, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Barn undantas

Den grupp som smittan nu sprids mest i är personer i arbetsför ålder. Men hemmet är fortfarande en högriskplats där många riskerar att smittas.

– Personer som bor med någon som fått covid-19 bör stanna hemma en vecka för att minska risken att sprida smittan vidare till andra på en arbetsplats eller liknande, säger Anders Tegnell.

Familjeisoleringen gäller alla förutom barn i för- och grundskoleålder. Även personer som går i gymnasiesärskolan kan undantas.

– Dels har vi tyckt hela tiden att det är viktigt att barn går i skolan, det är viktigt för utvecklingen och hälsan, nu och på sikt. Vi har nu en god grund för att säga att barn inte är drivande i smittspridningen. De smittar väldigt sällan andra personer, säger Anders Tegnell om undantagen.

Den som berörs av familjeisoleringen kommer att kontaktas av en smittspårare och få mer information om vad som gäller, skriver Folkhälsomyndigheten.

– Man ska stanna hemma i sju dagar men testas efter fem dagar, säger Tegnell.

Även personer i hushållet som tidigare har ett positivt PCR-test eller påvisat antikroppar inom sex månader är undantagna.

Anders Tegnell på torsdagens pressträff.

Smittbärarpenning gäller

Den som jobbar med vissa samhällsviktiga funktioner, som till exempel vård och omsorgspersonal, borde kunna testa sig snabbare än efter fem dagar. Men inkubationstiden måste beaktas och personen i fråga ska kunna hålla fysisk distansering från den smittade i hemmet, skriver Folkhälsomyndigheten.

Det är alltså inte en karantän som införs för personer som bor med smittade, utan en förhållningsregel och rekommendation om att inte gå till sitt arbete.

– Det bygger som så mycket annat på att det finns en förståelse över att det här är viktigt, säger Anders Tegnell.

Den som inte kan jobba hemifrån bör då kunna ansöka om smittbärarpenning som ersättning för förlorad inkomst.

PODD Då kan ett vaccin vara redo

Aftonbladet Daily pratar med samordnaren Richard Bergström.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen