Politikernas läsvanor presenterades i årets digitala bokmässa

Publicerad 2020-09-25

Partiledarna samlades för att berätta vad och hur de läser.

Partiledarna samlades för att berätta vad och hur de läser.

Svenska och utländska klassiker blandades med dikter och deckare.

– Jag läste inte en bok när jag var barn – jag tittade på tv, sa inrikesminister Mikael Damberg, standin för Löfven.

Årets bokmässa, helt digital, invigdes i går. Med ett invigningsseminarium i Riksdagens bibliotek.

Där skulle ledarna för Sveriges åtta riksdagspartier snacka läslust – eller brist på läslust. Stefan Löfven var upptagen på annat håll, Mikael Damberg dök upp i hans ställe, annars var alla på plats. Liberalernas forne partiledare Bengt Westerberg ledde samtalet.

Politikerna skulle ta med sig två personliga favoriter – en skönlitterär och en fackbok. Och det blev en salig blandning av gammalt och nytt, brett och smalt, allvarligt och lättsamt.

Moderaternas Ulf Kristerson tipsade om Gui Minhais dikter. Annie Lööf från Centern tog med sig en deckare. Vänsterns Jonas Sjöstedt tipsade om Alex Schulman medan Ebba Busch (KD) slog ett slag för Karin Boyes "Kallocain".

– Den läste jag av lust och det ångrade jag nästan efteråt, sa hon med tanke på bokens bistra framtidsbild.

– Ja, det är nästan en pliktbok, sa Bengt Westerberg.

Ebba Busch tog också upp intervjun i Aktuellt 2017. Där testades hon i litteraturkunskap. Anledningen var att hon precis hade föreslagit en litterär kanon för skolbarn, en lista på böcker de alla borde läsa. Själv klarade hon ingen av de tre frågorna hon fick.

När det kom till facklitteratur slog både moderatledaren och SD-ledaren ett slag för böcker om organiserad brottslighet i Sverige i dag. Även Annie Lööfs skönlitterära val var på samma tema.

– Den är bra för att den tar upp samhällsproblem och verkliga rättsfall fast i en skönlitterär kontext, sa Lööf om deckaren "Ärren vi bär”.

Mer oväntat var att Jimmie Åkesson har Per Anders Fogelströms Stockholmsskildringar som skönlitterär favorit.

– Jag fastnade för släktsagan av något skäl, sa Åkesson.

Han läste böckerna i gymnasiet innan han ens varit i Stockholm.

– De säger mycket om Sveriges framväxt från en annan tid till ett välfärdssamhälle och till folkhemmet och jag är fascinerad av den utvecklingen, sa Åkesson.

När det kommer till synen på läsning hade Nyamko Sabuni (L) och Mikael Damberg (S) väldigt olika åsikter.

– Många tror att alla vi som är politiker har läst mycket. Jag läste inte en bok när jag var barn. Jag tittade på tv. Det är först på senare år jag kommit in i det. Jag läser av lust, för att slappna av och för att lära mig nya saker – fast inte fakta, sa Mikael Damberg.

– Damberg läser skönlitteratur av lust och fakta av plikt. Jag är helt tvärtom, jag läser faktaböcker av lust och skönlitteratur av plikt, sa Nyamko Sabuni.

Följ ämnen i artikeln