Stora översvämningar efter regnkaoset

Publicerad 2021-05-27

Flera vägar i Åkersberga norr om Stockholm hade förvandlats till sjöar på torsdagsmorgonen och många kunde varken ta sig till jobb eller skola.

Även i Huddinge fick grannar hjälpas åt för att få loss bilar som fastnat i vattenmassorna.

– Alla infarter och utfarter till och från vårt bostadsområde i Flaxenvik var översvämmade i morse, vi kommer inte hemifrån, säger Helena Ekholm.

Efter flera dagars regnande har vattnet stigit så kraftigt att flera vägar i Åkersberga i norra Stockholm är täckta av stora mängder vatten.

– Det är översvämningar i folks källare, brandkåren jobbar för fullt, berättar Helena Ekholm, som tvingats stanna hemma med sambon Peter Lundmark och sonen William, 9.

När de skulle köra till skola och jobb på torsdagsmorgonen stod vattnet meterhögt på vägen.

– En skåpbil som fastnat har vatten upp till dörrarna. Men vi får väl hoppas att det lättar under dagen, säger Helena.

Själv kan hon jobba hemifrån, men det går varken för sambon Peter som är lastbilschaufför eller sonen William, som skulle ha skrivit nationella prov.

– Men William är ganska nöjd faktiskt. Han har problem med pollen så han är rätt trött, en extra dag hemma var bara mysigt, skrattar Helena.

Väg 276 mot Norrtälje var också översvämmad på torsdagsmorgonen. Långa köer bildades, med bilister som inte vågade köra genom vattenmassorna.

– Det blir kaos, som alltid när regnet kommer så här års. De har försökt åtgärda väg 276, jag tror de har höjt marknivån lite. Men nu när det kom så extremt mycket vatten räcker det inte, säger fotografen Stefan Johansson.

Försäkringsbolaget If uppger att cirka 100 anmälningar om skador, framförallt översvämningsskador, inkommit i Stockholms län det senaste dygnet.

Huddinge hårt drabbat

Även området Glömsta i Huddinge söder om Stockholm är hårt drabbat av regnet, Linnea Andersson som bor i området uppskattar att det ligger minst 40 centimeter vatten på vägarna.

– Igår kväll var det jättemånga grannar som samlades och hjälptes åt att få loss bilar bland annat, säger hon.

På torsdagsmorgonen har det runnit undan något från de större vägarna, men inne i bostadsområdet är det fortsatt mycket vatten på vägarna och svårt att ta sig fram. Att gå till bussen och hålla fötterna torra är inte helt lätt.

– Det är väldigt mycket vatten på många ställen. När man kommit ut på den större vägen, Glömstavägen, så kan man gå mitt i vägen för att undvika vattnet men annars är det svårt, säger hon.

Linnea själv bor på en höjd i området och har inte personligen drabbats men flera av hennes grannar har stora problem med översvämningar i husen.

– Jag har flera vänner som har nästan en halvmeter vatten i källaren och som har fått saker förstörda, berättar hon.

Lika mycket regn som under hela maj

Allmänt kom det mellan 30 – 50 mm regn under gårdagens regnkaos, lokalt upp mot 60–70 mm. Det senare motsvarar en hel månadsnederbörd, enligt Klarts meteorolog Mikael Sjöstrand.

– På många håll kom det en hel månadsnederbörd på en dag, säger han.

Som vanligt när det regnar är var det stora lokala skillnader. Mest regnade det i östra Svealand och norra Götaland: Örebro bort mot Stockholm, Uppsala och Östergötland.

Värst var det i Gårdsjö, som ligger mellan Vänern och Vättern med 60,7 mm.

– Det är den hittills högst uppmätta nederbörden. Men det finns säkert platser som fått mer än så, säger Mikael Sjöstrand.

I norr hade man däremot betydligt stabilare väder.

– I Norrland hade man en ganska fin dag med närmre 17 grader i jämtlandsfjällen.

Fortsatta översvämningar

När det kommer så stora mängder regn tar det en stund för vattnet att sjunka undan.

– Vi kan se översvämningar på sina håll under torsdagen, lokalt även under fredagen, säger Mikael Sjöstrand.