Tvillingarna har inte träffat sin mamma på ett år 

Uppdaterad 2021-01-19 | Publicerad 2021-01-05

Allison och Erik har firat sina två första födelsedagar utan sin mamma – som utvisades för ett år sen. 

– Det är jättejobbigt, säger tvillingpappan Johan som stannat kvar i Uppsala med barnen. 

Han har inte gett upp hoppet om att återförenas med sin fästmö. 

”De är väldigt glada och härliga, men man märker också att de är väldigt klängiga och känsliga. Det är svårt att säga om det beror på det här, men jag har blivit deras allt under den här tiden”, säger Johan.

För en månad sen lämnade Johan Broström och hans familj in en överklagan till tingsrätten. De vill att den ser över Migrationsverkets beslut om att neka Ruth Acosta och hennes tre äldsta barn uppehållstillstånd i Sverige –för andra gången. De utvisades till hemlandet Peru den 10 december 2019 medan Johan och då 11-månader gamla Allison och Erik fick stanna kvar i Sverige. 

Några månader senare bröt coronakrisen ut och familjen har därför inte kunnat träffas på över ett år nu. 

– Vi hörs över FaceTime eller WhatsApp varje dag, så tvillingarna tror kanske att mamma bor i telefonen. Jag vet inte…., säger Johan. 

Han trodde aldrig att han och Ruth skulle hamna i den här sitsen. 

– Vi har trott att det ska gå vägen. Det har vi trott under varje steg under den här processen. Så man är orolig.

”Har inte haft tid att vara ledsen”

Johan och Ruth träffades via en gemensam bekant för lite mer än tre år sen, i slutet av 2017 då Ruth hade ansökt om att få stanna i landet för första gången.

– Vi hade väl inga förhoppningar, men sen klickade det från första början. Det var kärlek vid första ögonkastet och väldigt märkligt, för när vi träffades första gången så pratade jag ingen spanska och hon ingen engelska. Men ändå så lyckades vi prata i ett dygn i streck. Visserligen med hjälp av translate, men vi förstod varandra, minns Johan. 

När de blev tillsammans sen så lämnade Ruth och barnen in en ny ansökan om uppehållstillstånd. Men fick avslag igen.

– Det var märkligt för då var hon gravid i sjunde månaden, säger Johan. 

Hon fick inte flyga på grund av graviditeten, men utvisades tillsammans med barnen drygt ett år senare, i slutet av 2019. 

– Det är så klart jättejobbigt på flera olika sätt att vara ifrån varandra, för oss båda. Jag har inte riktigt haft tid att vara ledsen och tänka på det för jag har haft fullt upp med att vara själv med två. Men samtidigt så kommer det stunder, säger Johan, och tillägger:

– Det som har hållit igång oss alla är hoppet om att det snart är över, om att vi snart är tillsammans och kan tänka framåt. 

”Att ha tvillingar är väldigt speciellt. För det är inte bara det att de är två, rent praktiskt. De aktiverar också upp varandra och blir väldigt svartsjuka”, säger Johan.

Kan tvingas flytta utomlands

Ruth och barnen nekades uppehållstillstånd i december eftersom Johan inte uppfyller försörjningskravet. Han måste tjäna minst 45 000 kronor i månaden för att uppfylla det, enligt advokaten som anser att det därmed ”blir närmast omöjligt för familjen att återförena sig”. Ett så högt försörjningskrav är inte heller förenligt med artikel 8 i Europakonventionen som skyddar rätten till familjeliv, skriver hon i överklagan.

Johan överväger även att driva frågan i Europadomstolen.

– Men det är komplicerat och väldigt dyrt, säger han. 

Om inte det ger resultat återstår kanske bara ett alternativ, att han och tvååringarna lämnar Uppsala för Lima.  

– Men det är samtidigt väldigt svårt, för det är här som både jag och de har allt. Där borta finns inget, egentligen. Säljer jag min lägenhet och alla mina besparingar, så kanske det räcker till något. Men hur länge då och vad händer sen?

Johan jobbar som facklig företrädare för kommunal, vilket han inte kommer kunna gör på andra sidan jordklotet. Ruth däremot är utbildad undersköterska, vilket den svenska arbetsmarknaden skriker efter.

Hela familjen var samlad när tvillingarna skulle döpas.

ANNONS