Förvirring kring stoppade flygen – nya biljetter säljs

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Trots flygförbudet tilläts resenärer från Storbritannien kliva i land i Sverige i går, utan krav på karantän eller tester.

Helt fel enligt såväl statministern som gränspolisen och Transportstyrelsen.

Samtidigt som Ryanair säljer biljetter till nya plan från London till Skavsta nu i veckan – pekar ansvariga i Sverige på varandra.

När British Airways i går landade ett passagerarplan på Arlanda, trots regeringens utfärdade flygstopp och inreseförbud för Storbritannien, rasade flera myndigheter.

Det brittiska luftfartsverket samt flygbolaget British Airways fick sina fiskar varma av bland andra Transportstyrelsen – som menade att man helt missförstått regeringens tillfälliga regler som utfärdats för att minska risken för att få en ökad spridning av den brittiska mutantsmittan som redan upptäckts i Sverige.

29 passagerare, som var svenska medborgare, tilläts komma in i landet. Något krav på testning eller karantän utfärdades inte av vare sig smittskyddet i Stockholm eller Folkhälsomyndigheten.

Gränspolisen Patrik Engström uppgav att man blivit helt tagna på sängen.

– Vi förstår inte hur det här kunnat hända, sa han till Aftonbladet i går.

Flygbolaget British Airways har nu ställt in samtliga passagerarflyg till Sverige.

Men flygbolaget Ryanair säljer fortsatt biljetter till två flyg från London till Skavsta, ett på tisdag klockan 17.40 och ett på onsdag klockan 06.05.

Ryanair säljer fortsatt biljetter till två flyg från London till Skavsta.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ryanair säljer fortsatt biljetter till två flyg från London till Skavsta.

Förvirringen kring vem som ska hantera de inresta resenärerna i går såväl som eventuella resenärer på de kommande flygplanen är stor. Gränspolisen hänvisade i går till Smittskyddet i Stockholm, som man menade hade kunnat besluta om karantän. Smittskyddet uppger att de inte har befogenhet att besluta om hälsokontroll av personer från ett visst geografiskt område. Folkhälsomyndigheten uppger att de inte kan göra annat än att uppmana resenärerna att testa sig, och hänvisar i sin tur tillbaka till regionerna och Transportstyrelsen. Regionerna hänvisar till Folkhälsomyndigheten och smittskydd Stockholm

Varken Folkhälsomyndigheten eller Smittskydd Stockholm tar kontakt med samtliga 29 som landat. Ansvaret ligger hos resenärerna själva, uppgav Hanna Fellenius, pressekreterare vid Region Stockholm till Aftonbladet igår.

Löfven: Myndigheterna får hantera det

Under en presskonferens i dag frågas statsminister Stefan Löfven om hur det kunde inträffa att Londonflyget från British Airways landade på Arlanda.

– Därför att det är ett bolag som bryter mot reglerna. Jag vet inte om de har läst fel eller tolkat fel men det är ingen tvekan om vad bestämmelsen innebär. I det här fallet får nu Transportstyrelsen hantera det här gentemot det här bolaget för att det är helt enkelt ett felaktigt agerande från ett flygbolag, svarar Stefan Löfven.

Foto: AFTONBLADET
Ett British Airways-plan landar på Arlanda 17 december. Arkivbild.

På frågan om planet skulle fått landa överhuvudtaget svarar statsministern att det är myndigheterna som måste hantera en sådan situation.

– Men det är ingen tvekan om att det inte är okej, säger Löfven.

Men Transportstyrelsen, som inte kände till Ryanairs nya inplanerade passagerarflyg, säger att några ytterligare åtgärder för att stoppa de förbjudna flygen inte kommer att vidtas – även om ”flygförbudet gäller lika mycket för Ryanair som för British Airways”.

– Det är inte tillåtet att flyga vanliga passagerare från Storbritannien till Sverige. Men vi kan inte utfärda något förbud mot biljettförsäljning. Skulle flygen bli av och landa i Sverige så kommer vi att agera och kontakta det brittiska luftfartsmyndigheterna. Men det har man inte gjort än, vi kan inte agera mot ett regelbrott som inte skett, säger Mikael Andersson, presschef.

Kan hoppas på hävt flygförbud

Transportstyrelsen förtydligade sina instruktioner i går för att undvika missförstånd och kontaktade såväl British Airways som Ryanair.

Gunnar Ljungberg, sjö- och luftfartsdirektör, säger senare att man kommer att ta förnyad kontakt med Ryanair för att säkerställa att informationen gått fram.

– Varför det går att boka fortfarande vet jag inte. Flera länder har upphävt flygförbudet, det kan vara så att Ryanair väntar på att flygförbudet även i Sverige ska upphöra, men det är bara spekulationer. Vi är övertygade om att Ryanair vet vad som gäller.

Det tillfälliga flygstoppet gäller fram till den 31 december. Aftonbladet har sökt Ryanair.

Publicerad:

LÄS VIDARE