Grisar plågas med kedjor och hängs upp och ner

Djurplågeri avslöjat på Krav-certifierat slakteri i Skåne

Uppdaterad 2021-01-13 | Publicerad 2021-01-12

Grisar sparkas och plågas med kedjor.

Det visar smygtagna bilder som Djurrättsalliansen tagit och publicerat i samarbete med TV4 Nyheterna.

– Vedervärdigt, säger djurskyddsinspektör på Länsstyrelsen i Skåne, Mattias Gårdlund.

De vämjeliga bilderna, tagna vid ett Krav-certifierat slakteri i Skåne, visar hur en anställd i samband med slakt slår en gris med en kedja, hur han sparkar en gris, och hur en gris får hänga upp och ned levande under flera minuter.

De visar också hur en ko som är till synes uppskuren, men vid medvetande och kämpar för sitt liv.

Slakteriet i fråga polisanmäldes redan 2016 för att ha misskött slakt. Då dömdes bolaget till företagsbot.

Men bristerna har inte upphört. De nytagna filmklippen visar att djurplågeri och bristande rutiner fortfarande i högsta grad pågår på slakteriet.

Mattias Gårdlund, djurskyddsinspektör på Länsstyrelsen, anser att Jordbruksverket bör överväga att införa krav på övervakningskameror i alla slakterier. Detta eftersom missförhållandena inte upptäckts.

– Det jag reagerar starkast på är att både de kontroller som både vi och Livsmedelsverket har gjort på företaget, där har vi inte sett de här bristerna. Det betyder att när vi vänder ryggen därifrån vad händer då? undrar han retoriskt till TV4 Nyheterna.

– Vi kanske måste titta på hur man gör i en del andra länder med videoövervakning – för att säkerställa att djurskyddet alltid är gott.

Slakteriet bryter enligt Länsstyrelsen mot en rad punkter i djurskyddslagstiftningen. Bland annat måste grisarna bedövas med elektricitet innan de slaktas. Det får dröja maximalt 30 sekunder innan halsen skärs upp, men bilderna visar hur en gris får ligga i över 10 minuter, vilket ökar risken för att djuret återfår medvetandet.

TV4 Nyheterna kontaktade slakteriets ägare på måndagen. Han vill inte ställa upp på en intervju, men förnekade att slakteriet brutit mot lagar och regler.

Länsstyrelsen överväger nu att polisanmäla det som skett och dra in tillståndet för den personal som brutit mot reglerna.