Bergström efter EMA:s besked om Astra Zeneca

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Blodproppar bör listas som en möjlig biverkning i Astra Zenecas vaccin, säger EMA under en presskonferens.

Men fördelarna överväger med råge de sällsynta biverkningarna, menar de. Läkemedelsverket gör samma bedömning.

– Men det finns fortfarande ingen förklaring till varför dessa biverkningar uppstår, säger Richard Bergström till Aftonbladet.

Blodproppar bör listas som en ”mycket sällsynt biverkning” i Astra Zenecas vaccin. Det uppger European medicines agency, EMA, i ett pressmeddelande.

Främst är det kvinnor under 60 år som drabbats av de sällsynta biverkningarna. På en rak fråga varför unga kvinnor ska känna sig trygga med att ta Astravaccinet betonar EMA-företrädarna att biverkningarna är sällsynta och att fördelarna klart överväger nackdelarna.

– Specifika riskfaktorer som ålder, kön eller tidigare sjukdomar har inte kunnat bekräftas, då dessa sällsynta skeenden noterats i alla åldrar, säger EMA-chefen Emer Cooke.

Foto: Johan Nilsson/TT

Inga rekommendationer rörande Astra Zenecas vaccin kommer att förändras, säger man på svenska Läkemedelsverkets presskonferens.

– Det vi har hört nu är helt nytt för oss än så länge, det förändrar ingenting i de rekommendationer som vi har sedan den 25 mars, säger Sören Andersson på Folkhälsomyndigheten.

Vaccinet ger en god skyddseffekt mot en mycket allvarlig sjukdom, säger Ulla Wändel Liminga på Läkemedelsverket:

– Vi vet ju väl, sedan det senaste året, hur mycket allvarlig skada denna sjukdom orsakar. Den innebär långvarig sjukdom, iva-vård och ett stort antal dödsfall. Det är det som ska vägas gentemot den här mycket sällsynta biverkningen.

Vaccinet är godkänt för personer över 18 år.

Bergström: Ingen förklaring till varför

Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare, som följt nyheterna från EMA säger till Aftonbladet att det egentligen inte var så mycket nytt som presenterades i dag.

– Det blir som rena rama valvakan när de håller presskonferens. Egentligen är det inte så mycket nytt, vi vet att det fortfarande är väldigt få fall.

– Men det finns fortfarande ingen förklaring till varför dessa biverkningar uppstår. Det är väl det som är intressant. Det gör det inte lättare att utfärda rekommendationer precis.

Att det främst är det kvinnor under 60 år som drabbats av de sällsynta biverkningarna, kan man enligt Bergström förklara med att man började med att rekommendera Astra Zenecas vaccin till yngre personer.

– Främst fick sjuhus- och hemtjänstpersonal vaccinet. Det är kvinnodominerande yrken, i alla länder. Därför är det intressant att man gör den analysen.

Han säger att man i Sverige har helgarderat sig och har doser av av de andra vaccinen så att det räcker och blir över.

– Men de vaccinen kommer långt senare och vi behöver vaccinera nu.

Foto: TT
”Specifika riskfaktorer som ålder, kön eller tidigare sjukdomar har inte kunnat bekräftas, då dessa sällsynta skeenden noterats i alla åldrar”, säger EMA-chefen Emer Cooke.

De som redan haft corona och har ett bra skydd – ska de utsätta sig för risken att ta Astra Zenecas vaccin?

– Det är en högst logisk fråga. Jag kan inte svara på den. Men har du haft corona får du ett bra jättestarkt skydd av bara en dos.

"Fördelarna överväger med råge de sällsynta biverkningarna", säger EMA. Men för den som drabbas är det katastrof?

– Det är alltid den avvägningen man gör och den avvägningen EMA har gjort, att nyttan överväger risken – i alla åldersgrupper. Vi måste bli av med det här viruset.

Skulle du rekommendera din fru att ta Astra Zenecas vaccin?

– Mitt råd till henne är att ta det vaccin som är godkänt och erbjuds – så fort som möjligt.

Efter beskedet om kopplingen mellan Astra Zeneca och blodproppar har Storbritannien beslutat om att erbjuda alla under 30 år att välja andra vaccin, rapporterar BBC.

PODD Vaccinsamordnaren: ”Nu vänder det uppåt”

Aftonbladet Daily med Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen


Publicerad:

LÄS VIDARE