Ebba Busch om kritiken: ”Tar väldigt illa vid mig”

Publicerad 2020-10-09

Efter festbilderna säger KD-ledaren att hon bara varit fysiskt nära personer som ingår i hennes ”nära umgängeskrets”

Busch har anklagats för att ha använt Säpo som taxi.

– Det tar jag faktiskt väldigt illa vid mig utav, säger Ebba Busch.

Kristdemokraterna är redo att väcka misstroende mot regeringen, meddelade Ebba Busch på en pressträff i riksdagen i dag.

– Anledningen till att det nu blir ett så skarpt läge beror ju på att Vänsterpartiet nu säger sig vara beredda att fälla den här regeringen, och inte bara hotar med det i största allmänhet utan också agera skarpt i frågan, säger partiledare Ebba Busch.

Efter KD:s besked har även Moderaterna och Sverigedemokraterna anslutit sig till skaran. Deras partiledare ifrågasätter dock om Vänsterpartiet är redo att göra verklighet av hotet att väcka misstroende.

”Personer jag ska kunna vara nära”

Pressträffen kom även att handla om de senaste dagarnas rapportering om vad Ebba Busch gjort på fritiden.

– Jag tar den här pandemin på väldigt stort allvar. Jag vill inte bli smittad, jag vill inte råka ha bidragit till smitta och vi alla har ett personligt ansvar att ge bästa möjliga förutsättningar för vård och andra delar av samhället att klara sitt – men också visa hänsyn för alla de som kan riskera att drabbas om man inte tar det personliga ansvaret, säger Ebba Busch.

I slutet av september deltog Busch deltog på en fest med cirka 25 personer – trots att statsminister Stefan Löfven uppmanat svenskarna att ”undvika trånga hemmafester” bara två dagar tidigare.

Ebba Busch säger att hon på förhand tagit reda på att bjudningen skulle vara mestadels utomhus och att det fanns gott om plats att hålla social distans – men att det såhär i efterhand hade varit bättre att stanna hemma.

På bilder syns KD-ledaren bland annat posera kind mot kind med andra festdeltagare.

– De jag är nära fysiskt, det är personer som jag har bestämt ska kunna vara nära, och där vi följer de rekommendationer som finns från Folkhälsomyndigheten till exempel, säger Ebba Busch.

Rasar mot Uber-anklagelse

Ebba Busch har även deltagit på en middag där vännen Margaux Dietz födelsedag firades. Efteråt kördes influencern hem av Ebba Busch livvakter.

S-toppen Annika Strandhäll twittrade att Säpo använts som ”partiledarens egen Uber-tjänst”.

Ebba Busch reagerar starkt mot anklagelsen.

– Det här med Säpos inblandning i mitt liv – det är ju inte självvalt. Det grundar sig på säkerhetsbedömningar som Säpo gör. Och jag är faktiskt väldigt beklämd över att andra högt uppsatta politiker på olika sätt har bidragit till att sprida bilden av att svensk säkerhetspolis skulle vara någon sorts allmän taxitjänst.

– Om jag är på en stan med en vän, om jag till exempel skulle vilja gå på NK här i Stockholm, ja då kommer också livvakter att följa med. Och då är det också möjligt för till exempel den personen att åka med mig i den transport som Säpo har gjort bedömningen att jag ska ha, säger Ebba Busch.

Under pressträffen fick Ebba Busch frågan om misstroende-beskedet innebär att Ebba Busch är beredd att gå till extra val.

Går gärna till extra val

Under pressträffen fick Ebba Busch frågan om misstroende-beskedet innebär att Ebba Busch är beredd att gå till extra val.

– Det korta svaret på frågan är ja.

KD-ledaren säger att hon i första hand ser framför sig en talmansrunda, där hon hoppas att andra partier ska omvärdera regeringen.

– Är man inte beredd att göra det, och att vi av olika anledningar skulle hamna i en extra val-situation, då går vi gärna till extra val, säger Ebba Busch.

ANNONS