Reza, 20, polisanmälde misstänkta mördarna fyra gånger före mordet

Uppdaterad 2020-12-11 | Publicerad 2020-10-23

Reza Hoseini, 20, knivmördades brutalt. En 47-årig man och hans söner misstänks för mordet.

Mordoffret hade polisanmält pappan tre gånger och ena sonen en gång för dödshot och misshandel.

– Reza sade att jag skulle få höra hans dödsbud en dag, berättar änkan i polisförhören.

Reza Hoseini stacks ner med 99 knivhugg på en stadsbuss i Kiruna strax efter klockan 21 den 15 juli 2020.

I polisens förundersökning berättar busschauffören om mordet.

– De högg honom jättemånga gånger, jag kunde inte ens räkna. Jag hoppade ut genom sidofönstret för jag blev så rädd.

Reza Hoseini blev bara 20 år.

I går torsdag åtalades den 47-årige pappan, hans 15-årige son och hans 17-årige son för mordet, som enligt åklagaren berodde på att pappan fått för sig att Reza haft en relation med hans hustru.

Hösten 2019 lämnade hustrun 47-åringen. Reza var arbetskamrat med henne på ett äldreboende. Hon grät varje dag och berättade till slut för Reza att maken slog henne hela tiden. Hon berättade också att maken hotade att döda hennes syster om hon tog ut skilsmässa.

Ingen av polisanmälningarna ledde till åtal

Mellan september 2019 och maj 2020 gjorde Reza fyra polisanmälningar.

•Den 4 september polisanmälde Reza 47-åringen för olaga hot. Via telefon dödshotade mannen Reza, och påstod att han och hustrun haft sex på äldreboendet där de jobbade.

•Den 14 oktober slog 47-åringen Reza i magen inne på Coop. Reza försvarade sig, och ett slagsmål inleddes. Båda anmälde varandra för misshandel.

•Den 9 maj 2020 möttes de igen på Coop, där 47-åringen jobbade. Han sade ”jag ska döda dig” flera gånger till Reza, som anmälde honom för olaga hot.

•Den 28 maj anmälde Reza den 15-årige sonen för ofredande. Pojken hade då vid flera olika tillfällen när de mötts i Kiruna skrikit att Rezas mamma var en hora och att Reza hade slagit pappan.

Ingen av Rezas polisanmälningar ledde till åtal. Inte heller någon av de motanmälningar som 47-åringen gjorde.

15-åringen: ”Jag skulle kunna döda Reza”

Till sin kurator sade 15-åringen att han skulle kunna döda Reza om denne kom i vägen för honom. Efter föräldrarnas skilsmässa sade pojken till sin kontaktperson att han hatade mamman, att hon skämt ut sig och familjen, och att han inte kunde förstå hur hon kunde lämna pappan som ”tagit hand om henne sedan hon var ung”. Han berättade också att mamman försökt ta livet av sig vid flera tillfällen.

I februari 2020 gifte sig Reza muslimskt med en ung kvinna som han träffat i Kiruna. Hon bor i södra Sverige, och berättade i polisförhören att Reza skulle flytta till henne bara några dagar efter mordet.

Änkan beskrev också hur rädd Reza var för 47-åringen, att han inte visste vad han skulle ta sig till. Reza var ganska stark och en duktig boxare, ändå var han säker på att hon skulle få höra hans dödsbud en dag — om 47-åringen attackerade honom med kniv var det kört, sade Reza till henne.

Pappan förnekar brott, och hävdar att Reza gick till angrepp. Den 15-årige sonen tar på sig alla knivhuggen, medan 17-åringen erkänner misshandel. Vid rättegången kommer åklagaren att visa en mobilfilm, där man ser hur de tre åtalade knivhugger Reza längst fram i bussen.

Pappans motiv var att bevara familjens heder, enligt åklagaren Lindha Strömberg.

– Han har tagit med sig sönerna på det här. Jag menar att det tyder på hedersmotiv när man tar med sig familjemedlemmar, säger hon till TT.

Följ ämnen i artikeln