Coronapandemin

Tegnells Norgehyllning: ”Lyckats med något få andra har”

Av: 

Mikaela Somnell

NYHETER

Anders Tegnell har slagit ifrån sig kritik från norska experter gällande den svenska coronastrategin och hävdat att Folkhälsomyndighetens strategi har varit bra för Sverige.

Men i en intervju med norska tidningen Aftenposten berömmer han nu grannlandets linje.

– Norge är ett av få länder som har lyckats, säger statsepidemiologen.

Den svenska coronastrategin har varit betydligt mer liberal än de övriga nordiska länderna, vilket många menar är orsaken till att Sverige även har ett högre antal infektioner och dödsfall.

I Norge har den norske statsepidemiologen Frode Forland och flera andra experter kritiserat Folkhälsomyndighetens och Anders Tegnells agerande under pandemin.

Statsepidemiolog Anders Tegnell tycker att Norge lyckats bra.

Men Tegnell har stått på sig och hävdat att Folkhälsomyndighetens mer öppna linje har varit den bästa för Sverige.

I en intervju med Aftenposten säger Tegnell nu att Norges hårda gränskontroller och begränsande av inresor verkar ha varit lyckosamma.

”Är svårt att lyckas”

– Det är möjligt att det är så, och att man kan göra det på det sättet. Men i så fall är Norge ett av få länder som har lyckats. Island, Norge, Nya Zeeland och kanske Finland. Andra som har haft minst lika strikta regler som Norge när det gäller inresa har inte lyckats hålla smittan borta. Det visar hur svårt det är att lyckas med det, säger Tegnell till tidningen.

Men statsepidemiologen ångrar inte att man i Sverige inte har gått samma väg som grannlandet.

– Man måste alltid anpassa åtgärderna till den situation du befinner dig i, de möjligheter du har att genomföra regleringar och ta hänsyn till andra effekter som åtgärderna har.

17 mai firande. I Stockholm(!). Arkivbild.

Sedan vaccinationen kom igång har de svenska smittokurvorna gått ned, liksom i många andra länder. Men samtidigt pyr oron för nya mutationer av viruset – inte minst den så kallade deltavarianten som först upptäcktes i Indien. Trots det säger Tegnell till Aftenposten att han i nuläget inte är orolig för en fjärde våg.

– Nej, då måste något annat ha hänt, till exempel att det dyker upp en variant som vaccinet inte fungerar på. Men ingen av de varianter vi hittills har sett har visat sådana tendenser.

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Norge

Anders Tegnell