Vad väntar du dig av Biden som president?

Jonas Cullberg/TT

Publicerad 2021-01-24

I USA:s huvudstad Washington DC, där en övervägande majoritet röstar på Demokraterna, är förväntningarna på den nya presidenten många och höga. TT har pratat med några av invånarna och ställt frågan: Vad väntar du dig av fyra år med Joe Biden som president?

Lillian Liung, 35, student, Washington DC:

– Jag hoppas att han kan ena USA, som är ett väldigt splittrat land just nu. Jag tror på en bättre migrationspolitik med Joe Biden som president. På grund av pandemin och Trumps politik har vissa studenter inte kunnat vara kvar i landet. Men med en ny migrationspolitik skulle de kunna stanna här och arbeta för amerikanska företag.

Christopher Healey, 31, analytiker, Rosslyn:

– Det är viktigt att USA återupptar sin position på den internationella arenan, att vi träder in i Parisavtalet igen och reparerar relationerna med Nato. Jag är orolig över hur Joe Biden ska kunna överbrygga klyftorna i USA, både när det gäller Trumps väljarbas och Demokraternas vänsterfalang.

Giselle Azar, 57, driver en närbutik, Washington DC:

– Det viktigaste är att Biden får ordning på pandemin. Om det problemet blir löst ordnar sig ekonomin och allt annat också. Jag hoppas på det bästa för landet och på att Joe Biden gör ett bra jobb, som Trump gjorde.

Angie Gamble, 44, missionär, Denver:

– Landet behöver förändras, och det är ett stort framsteg att vi får en svart vicepresident. Jag hoppas att svarta och andra minoriteter får det bättre, särskilt USA:s ursprungsbefolkning som har lidit mycket genom historien.

John Jameson, politisk konsult, Washington DC:

– Jag tror att vi har sex tuffa månader framför oss, på grund av pandemin, men att vi får fyra härliga år. Joe Bidens viktigaste uppgift nu är att ena landet och visa att han lyssnar på alla amerikaner.

Eleanor Goldfield, 34, journalist och musiker, Washington DC:

– Jag väntar mig ingenting från Biden. Hela hans karriär har gått ut på att stödja förtryck både i USA och runt om i världen. Hans politiska plattform handlar inte om mänskliga rättigheter eller klimatfrågan. Han har sagt rätt ut att han inte stödjer allmän sjukvård eller avskrivning av studieskulder.