Dömdes i tingsrätten för Vallentunamord – nu har han släppts

Advokaten: Han är omtumlad

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Männen som misstänktes för de brutala dubbelmorden i Vallentuna skyllde på varandra.

I tingsrätten dömdes båda till livstids fängelse för mordet på Suzanne, 52, men nu har en av dem försatts på fri fot.

– Det tyder ju på att han troligtvis inte kommer att dömas för mord, säger åklagare Jenny Karlsson.

Dubbelmordet i Vallentuna inträffade i januari i fjol och blev mycket omskrivet på grund av sin brutalitet. I en villa hittades ett par, Lars, 61 och Suzanne, 52, mördade. Polispatrullen, som åkte dit efter att vänner och familj anmält att de inte fick tag i paret, möttes av en syn så fruktansvärd att de senare fick gå i krissamtal för att bearbeta det de sett.

Misstankarna riktades snart mot två män i 20-årsåldern från trakten, bland annat genom att polisen kunde spåra två överföringar från offrens bankkonton till en av dem.

Den 7 januari dömdes de två männen till livstids fängelse för grovt rån och för mordet på Suzanne.

– Gärningen har inneburit ett svårt lidande för henne. Den har skett i hennes hem och utförts av två gärningsmän vilket gör den särskilt hänsynslös. Den har också utförts i syfte att dölja mordet på mannen och de rån som begåtts. Någon annan påföljd än fängelse på livstid kan därför inte komma ifråga, sa tingsrättens ordförande Mathias Wastesson efter att de dömts.

Ingen av dem dömdes dock för mordet på Lars då tingsrätten ansåg att det inte gått att bevisa vem som faktiskt dödade honom. Båda männen skyllde genom alla förhör och under rättegången på varandra. De medgav att de varit på platsen men påstod att den andre måste ha mördat paret.

Fallet ska nu avgöras i nästa instans och hovrättens dom väntas på fredag. Nu har dock den ena mannen försatts på fri fot i väntan på domen.

– Det tyder ju på att man troligtvis inte kommer att döma honom för mord. Nu avvaktar jag hovrättens dom, det ska bli intressant läsning, säger åklagare Jenny Karlsson som i övrigt inte har några kommentarer.

Den frisläppta mannens försvarare tror också på att hans klient kommer att frias för mordet.

– Det är en rimlig tolkning att han kommer frikännas från den misstanken, säger advokat Björn Sandin.

– Jag har pratat med honom i ganska direkt anslutning efter att han släpptes ut efter att ha suttit inlåst och varit mer eller mindre isolerad under 13 månader. Så han var ju omtumlad naturligtvis och måste nu få landa i den här situationen han befinner sig i, säger advokat Björn Sandin.

Motivet till dubbelmordet tros vara ekonomiskt då den mördade mannen i nära anslutning till morden hade sålt en släktgård och blivit förmögen. Fallet har dock hela tiden beskrivits som juridiskt komplicerat, inte minst för att männen skyllt på varandra. Det faktum att de båda erkänt att de befann sig på platsen för att råna paret innebar även att det var ”naturligt” att de lämnat spår i villan, som skoavtryck och dna.

Suzanne och Lars
Foto: Privat
Suzanne och Lars
Foto: PONTUS ORRE
Huset där Lars och Suzanne mördades.
Publicerad: