17-åring tiggde i kyla – svärföräldrar döms

TT

Publicerad 2021-03-02

Ett par döms för att ha låtit sin 17-åriga svärdotter tigga. Samtidigt har tiggeri blivit mindre "lönsamt", enligt åklagaren som drivit många utredningar med koppling till tiggare. Arkivbild.

Ett par från Östeuropa döms till fängelse för att de låtit sin 17-åriga svärdotter tigga utanför en livsmedelsbutik. Det är brottsligt att påverka så unga personer för att få dem att tigga, enligt domen i Göteborgs tingsrätt.

Flickan kom till Sverige från sitt hemland i januari, tillsammans med den jämnårige maken och svärföräldrarna. Hon hade med sig en fullmakt från sina egna föräldrar, skriver Göteborgs-Posten.

Polisen noterade snabbt att flickan satt och tiggde, många timmar om dagen och i temperaturer ner till tolv minusgrader.

17-åringen hävdar själv att det var frivilligt, och att målet var att använda pengarna i hemlandet. Hennes svärföräldrar, som också är eller varit tiggare, nekar till att ha begått något brott.

Tingsrätten anser dock att det funnits en tydlig förväntan om att flickan skulle bidra till gruppens försörjning. Därmed var hon i praktiken satt under påverkan att tigga.

Svärföräldrarna döms nu till sex månaders fängelse för människoexploatering.

Ärendet har drivits av vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand, som lett många utredningar om tiggeri eller människohandel. Han gör bedömningen att det blivit mindre "lönsamt" att tigga i Sverige.

– Skillnaden är att svenskar inte har kontanter på sig, och att människor inte längre är lika benägna att ge, säger Thomas Ahlstrand till GP.

Enligt bokföring som hittades för ett antal år sedan kunde en tiggare då få omkring 500 kronor per dag, i genomsnitt.

– Idag ligger summan på kanske 80 till 100 kronor, säger Thomas Ahlstrand.

Följ ämnen i artikeln