Malmöbo häktad i dansk-tysk terrorutredning

Publicerad 2021-02-12

Dansk polis efter tillslag mot en adress i Själland i söndags.

En man från Malmö är en av de häktade misstänkta för förberedelse till terrorbrott i en dansk-tysk utredning.

Gruppen misstänks ha förberett attentat i Danmark eller Tyskland.

Det rapporterar Sydsvenskan.

Det var på fredagsmorgonen som det framkom att dansk och tysk polis slagit till mot en grupp som misstänks vara del av ett nätverk med ”militanta islamistiska motiv”, enligt danska och tyska myndigheter. Enligt TT greps 14 personer vid tillslag förra helgen misstänkta för förberedelse till terrorattentat, 13 i Danmark och en person i Tyskland.

– Det bygger på en misstanke om att en grupp personer har planlagt ett terrorangrepp i Danmark eller Tyskland, säger danska polischefen Lene Sørensen på en pressträff.

Misstankarna väcktes efter att man upptäckt att personerna beställt medel som används för att tillverka bomber. Tretton misstänkta sitter nu häktade i Danmark.

Nu rapporterar Sydsvenskan att en av de häktade är en man i 45-årsåldern som är skriven i Malmö. En Säpo-razzia ska enligt tidningen ha gjorts i Malmö tidigare i veckan, om det var där mannen greps eller i någon av de andra tillslagen förekommer inte.

Misstankarna handlar bland annat om att de tretton ska ha tillsammans och i samförstånd införskaffat ingredienser för att tillverka sprängmedel och även skjutvapen samt en IS-flagga. Danska och tyska myndigheter misstänker förberedelse till terrorbrott.

Vid tillslag hittades ämnen och komponenter som används för att bygga bomber, enligt danska säkerhetspolisen.

Enligt tyska och danska myndigheter handlar det om ett nätverk med militanta islamistiska motiv.

Följ ämnen i artikeln