Ingenjörsnätverket: Dags att döpa universitetslokaler efter kvinnor

Uppdaterad 2020-11-02 | Publicerad 2020-10-31

Studentnätverket SIV föreslår att döpa salar på Ångströmslaboratoriet efter kvinnliga pionjärer.

Studentdrivna kvinnliga ingenjörsnätverket SIV tycker att det finns nog med hörsalar döpta efter framstående män.

Nu när Ångströmslaboratoriet byggs ut har nätverket lagt fram ett förslag om att låta de nya salarna uppkallas efter kvinnliga pionjärer inom tekniska studier.

– Det är viktigt att visa att kvinnor och ickebinära har en självklar plats på campus, säger Maja Linderholm, ordförande i SIV.

Eva Von Bahr var den första kvinnan i Sverige som utnämndes till docent i fysik. Hon tjänstgjorde vid Uppsala universitet som assistent till Knut Ångström. När han gick bort fick hon inte längre undervisa – på grund av sitt kön. Av samma anledning blev hon förvägrad professur vid både Uppsala universitet och Chalmers, och sökte sig därför vidare till Berlin.

– Det här är en tråkig historia om hur kvinnor har motarbetats vid Uppsala Universitet. Att döpa en av salarna på nya Ångström efter henne skulle uppmärksamma hennes gärning och ge henne upprättelse, säger Maja Linderholm, ordförande för ingenjörsnätverket SIV.

Maja Linderholm är ordförande för ingenjörsnätverket SIV.

”Jätteviktigt med representation”

SIV är ett nätverk för kvinnor och ickebinära som verkar för studenterna på Polacksbacken. Nätverket vill inspirera och stötta kvinnor och ickebinära. Man brukar ordna lunchföredrag, studiebesök och träffar.

– På vissa av de här programmen är det väldigt få kvinnor som pluggar. Vi vill finnas där, stötta och peppa genom tuffa utbildningar, säger Maja Linderholm, som själv går femte året på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik. Hon är 24 år gammal och berättar att hon brinner för jämställdhetsfrågor.

Tillsammans med de andra medlemmarna hoppas nu Maja Linderholm att tre salar på och ett mötesrum på nya Ångström ska döpas efter framgångsrika kvinnliga forskare. Förslaget har lagts fram för Uppsala universitet och har, enligt Linderholm, tagits emot väldigt väl och fått mycket stöd.

– Jag tycker att det är jätteviktigt med representation. Att kvinnor och ickebinära ska känna sig inkluderade. Som det ser ut nu är det ju fler killar som pluggar tekniska utbildningar. Därför är det extra viktigt att visa ickemän att vi har en lika självklar bild på campus.

Kvinnliga ingenjörnätverket SIV vill uppmärksamma framgångsrika kvinnliga forskare.

Mattepionjären jobbade för kvinnors lika villkor

Bland namnförslagen finns, förutom Eva Von Bahr, Ingrid Olsson. Hon var professor i isotopgeofysik och pionjär inom Kol14-metoden – en metod som används för att åldersbestämma inom arkeologi och geologi.

Även Sonja Lyttkens är föreslagen. Hon den andra kvinnan i Sverige med doktorsgrad i matematik.

– Det är häftigt att hon jobbade med kvinnors lika villkor i akademin och bidrog till att slopa sambeskattningen, som var ett incitament för att kvinnan inte skulle jobba utan bara vara hemma.

Flera initiativ för att uppmuntra kvinnor

Det finns flera initiativ för att uppmuntra kvinnor att söka sig till tekniska studier, såväl från universitetets håll och studentdrivna. Bland annat Introduce a girl to engineering och gruppen Q+, som ordnar workshops och bjuder in tjejer från högstadiet och gymnasiet till campus.
– Det finns många bra initiativ men man skulle kunna jobba hårdare på utbildningen från universitetets håll, göra tjejer mer bekväma väl på plats, säger Maja Linderholm.

ANNONS