Coronalarm på stor militärövning – 200 skickas hem

Publicerad 2021-05-08

Runt 200 soldater och officerare skickas hem från den stora militärövningen i södra Sverige som pågår just nu.

Detta efter att åtta personer bekräftats smittade med covid-19.

– Det är en ren säkerhetsåtgärd, säger övningens kommunikationschef Alf Johansson.

Övningen ”Sydfront” 21 har pågått på flera platser i Västergötland, Småland och Skåne i april och maj. Just nu är den inne i sin sluttamp, bland annat vid regementet Revingehed i södra Skåne.

På lördagen togs beslutet att 200 soldater och officerare ur Livgardet skulle skickas hem, efter att åtta personer i gruppen konstaterats smittade med covid-19.

– De kände sig krassliga på fredagen och vi testade dem. Eftersom det här var mot slutet av övningen och de hade nått sina utbildningsresultat tog vi beslutet att dra ur hela förbandet som en ren säkerhetsåtgärd, säger Alf Johansson.

Skickades hem i särskild buss

De smittade skickades enligt Alf Johansson tillbaka med en särskild buss till sina hemförband, där ska de isoleras. Ingen ska ha blivit allvarligt sjuk.

Resten av förbandet testades efter det och flera av dem hade förkylningssymtom, men samtliga ska ha testat negativt. En smittspårning drogs även i gång för att ta reda på vilka de smittade haft nära kontakt med.

Alf Johansson betonar att det inträffade inte har belastat den allmänna sjukvården.

– Vi har egna sjukkvarter, läkare, sjuksystrar och gör egna tester för att hantera de här fallen.

I nuläget bedömer inte försvaret inte att de åtta personerna fört smittan vidare.

– Sedan om de blir sjuka längre fram är svårt att sia om. Här och nu var det bara dessa åtta som var smittade.

”Hade tagit höjd för detta”

Totalt deltar runt 3 500 personer i övningen och av dem har hittills ett 20-tal bekräftats smittade.

Flera av dem testades positivt redan när de anlände till övningen vid start, enligt Alf Johansson.

Därefter har försvaret försökt ”coronasäkra” så mycket som möjligt genom att bland annat skapa ”bubblor” mellan de olika förbanden och försökt hålla isär enheterna inom olika förband.

– Vi visste att vi skulle drabbas av smitta, vi följer ju samhället i övrigt och den smittspridning som är just nu. Det hade vi tagit höjd för. Om de inte hade varit på övning hade de förmodligen blivit smittade ändå.

”Nödvändigt att ha övningen”

Sjukvården larmar om hög belastning och samhällsspridningen är stor. Varför är det nödvändigt att ha den här övningen just nu?

– Detta är en slutövning för de som gör värnplikten. De ska kunna visa att de nått sina utbildningsmål för att sedan krigsplaceras. Det går inte vänta med övningen.

– I grund och botten handlar detta också om att vi måste upprätthålla en beredskap för att kunna lösa krigsuppgifter och vara beredda på insatser både i Sverige och internationellt, konstaterar Alf Johansson.

Följ ämnen i artikeln