Coronapandemin

Smittades och dog på sjukhus – fick inte ens en ursäkt

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Gunnar Plahn, 80, coronasmittades på Danderyds sjukhus och dog en vecka senare.

Dottern Helen Plahn fick inte ens en ursäkt.

– De såg inte honom som en pappa, farfar och make. Han var en viktig person för oss, säger hon.

Den 1 november 2020 kom Sollentunabon Gunnar Plahn in akut med hjärnblödning till Danderyds sjukhus. Han testade negativt för covid-19. Samma natt fick han ännu en stroke, och lades in för övervakning.

Nionde dagen på sjukhuset fick Gunnar feber. Det visade sig att han fått en streptokockinfektion i ett sår på ryggen, och han fick antibiotika. Dagen efter coronatestades han positivt. En infektionskonsult tillkallades, eftersom Gunnar förutom streptokocker och covid-19, också hade blodförgiftning.

– Ofta ger man kortison till covidpatienter, men på grund av infektionen och blodförgiftningen fick de vänta lite, säger dottern Helen Plahn.

Den 15 november dog han på avdelning 73. Familjen fick inte träffa honom på slutet, på grund av smittrisken.

– Till slut kunde han inte prata. De lade telefonluren vid hans öra så han kunde lyssna på oss. Hans syresättning gick ner dramatiskt, och han hade syrgasmask ganska ofta. Vi tyckte det var konstigt att han inte skickades till en covidavdelning, säger Helen.

Helen Plahn tillsammans med pappa Gunnar.

Foto: Privat

Hon är övertygad om att pappan coronasmittades på avdelning 73, med tanke på vad som utspelade sig när hon fick hälsa på honom en gång i början av sjukhusvistelsen.

”Det var väldigt slappt”

– Pappa var sängliggande och två sjuksköterskor rullade ut honom i sängen till mig. De hade ingen skyddsutrustning alls. En läkare sade senare att ”det var säkert bara ett misstag”. Men det såg helt naturligt ut för dem, det var säkert inte enda gången, säger Helen.

Hon bor i London och reagerade kraftigt på händelsen:

– Jag tyckte det var väldigt slappt när jag kom hit. I England var de stenhårda på sjukhus, de hade visir och alla hade munskydd.

Först efter pappans död fick Helen och hennes storebror veta att pappan, förutom covid-19, också drabbats av lunginflammation och blodförgiftning på sjukhuset. När hon bad sjukhuset smittspåra efter pappans insjuknande blev svaret: ”Vi har inte de resurserna, och vi testar inte personalen heller”.

Efter Gunnar Plahns död den 15 november 2020 har flera rutiner ändrats på Danderyds sjukhus.

Foto: Faksimil

Efter att Helen hade anmält händelsen till patientnämnden, fick hon ett brev från Christina Sjöstrand, verksamhetschef på Danderyds sjukhus:

”Patienten kan ha smittats på avdelning 73 eller på avdelning 75, mindre sannolikt är att patienten var smittad innan inskrivning på sjukhus, men vi vet inte detta till fullo. Tyvärr finns det inte möjlighet till enkelrum för alla patienter inom slutenvård på Danderyds sjukhus.”

Helen är övertygad om att pappan smittades på sjukhuset.

– De vill inte erkänna det. Men han var alltid så himla försiktig, säger hon.

Sjukhuset ändrat rutinerna

Helen Plahn är mycket besviken över att sjukhuset inte bett om ursäkt för pappans död. Samtidigt tycker hon det är bra att nya rutiner införts efter hans död. Verksamhetschefen Christina Sjöstrand skriver:

”Sedan det inträffade har nya rutiner införts vid patientnära arbete – både visir, munskydd och förkläde är obligatoriskt.”

Helen säger:

– Det är tragiskt att någon ska behöva avlida för att de ska förstå att det är viktigt. Detta var i november, och pandemin hade börjat i februari. Borde inte personalen ha fattat då att det är jätteviktigt med visir och munskydd?

Christina Sjöstrand kommenterar Aftonbladets artikel så här:

– Vi beklagar förlusten av Helens pappa. Vi ser att vi sannolikt inte har lyckats förhindra smittspridning av covid på Danderyds sjukhus under tiden han vårdades här. Varje enskilt fall är ett misslyckande som vi försöker lära oss av och åtgärda utifrån de resurser vi har. Vi följer, och följde, gällande riktlinjer för smittspårning från Smittskydd Stockholm.

 

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Gunnar Plahn blev 80 år.

Foto: Privat
Publisert:

LÄS VIDARE

Polisanställda förbjuds ta restvaccin i tjänst

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Covid-19

Danderyds sjukhus

Sollentuna

Stockholm

Vård & omsorg