Lärare ihjälskjuten utanför skola – vapen hittat på lekplats

Uppdaterad 2017-05-12 | Publicerad 2017-05-11

En lärare i 30-årsåldern jagades av två maskerade män och sköts sedan ihjäl i en bil, utanför Lövgärdesskolan i Göteborg där han arbetade.

Tre misstänkta gärningsmän, som försvann i en mindre blå Renault, söks nu av polisen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska ett misstänkt vapen ha hittats på en lekplats i närheten.

Skottlossningen inträffade vid 9-tiden på morgonen.

– Det är en person som är avliden och är sittandes i en bil. Två personer misstänks varit delaktiga i skottlossningen, säger Thomas Fuxborg, presstalesman vid polisen i Göteborg.

Enligt polisen ska vittnen uppget att gärningmännen haft en pistol, eller något form av handeldvapen.

Flera personer blev vittnen till skottlossningen, bland annat skolungdomar från Lövgärdesskolan, utanför vilken skjutningen inträffade. Flera larmade polisen.

Senare under torsdagskvällen hittade en privatperson ett vapen som låg gömt på en lekplats alldeles i närheten av brottsplatsen.

Polisen, som enligt uppgift larmades till platsen och beslagtog vapnet vill inte kommentera Aftonbladets uppgifter.

Polistekniker arbetar på platsen.

Tre personer och liten blå bil söks av polis

De misstänkta gärningsmännen ska ha varit maskerade.

– Enligt vittnesuppgifter så ska personen ha jagats av två maskerade män och sprungit för sitt liv, säger Thomas Fuxborg.

Polisen söker tre misstänkta gärningsmän, två som ska ha varit aktiva på platsen och en person som ska ha kört bilen.

Platsen har spärrats av och fynd av hylsor har gjorts. Polisen har identifierat den misstänkta flyktbilen och söker nu en mindre blå Renault. Enligt förundersökningsledaren är den troligtvis falskskyltad.

Den skjutna personen är en man i 30-årsåldern och är hemmahörande i närområdet, enligt polisen.

Mannen ska inte heller förekomma i några brottsutredningar.

Elever och lärare hålls inne

Skottlossningen skedde utanför Lövgärdesskolan, en grundskola med närmare 400 elever, och skolan har nu valt att hålla såväl lärare som elever kvar inne på skolan. Stadsdelsnämndens krisstödsteam kommer att finnas på skolan under dagen, skriver Göteborgs stad på sin hemsida.

Ingen obehörig kommer heller att få komma in på skolan och personal har ringt till sjukskrivna elever för att försäkra sig om att de är hemma.

Enligt uppgifter till Aftonbladet så arbetade den skjutna mannen som lärare på Lövgärdesskolan.

Uppgifter som stadsdelsnämndens ordförande bekräftar.

– Vi har rutiner för att sköta svåra situationer på ett professionellt sätt. Men det är klart att det blir mer känsligt när det är en som jobbar på skolan som drabbats. Elever och personal känner honom och det blir andra typer av känslor, säger Ali Moeeni Taghavi (S), ordförande i stadsdelsnämnden, till Aftonbladet.

Skolan håller öppet under kvällen för den eller de som känner att man behöver stöd eller hjälp.

På förmiddagen tog polisen en bil i beslag i Lövgärdet, en teknisk undersökning ska göras för att fastställa om bilen har med händelsen att göra.

En person har också tagit in till förhör, men personen är inte gripen eller misstänkt och fick lämna polisstationen efter ett kortare förhör.

– Han är inte misstänkt för något, säger Peter Adlersson på polisen i region väst.

Vi lunch hade anhöriga informerats av polisen och klockan 15 var avspärrningarna på platsen hävda.

Första skjutningen i Göteborg i år

Dödsskjutningen i Lövgärdet är den första skjutningen med dödlig utgång 2017 i Göteborg som i flera år haft pågående gängkonflikter. Sedan 2013 har det varit 26 dödsskjutningar och cirka 200 skottlossningar i Göteborg.

Eleverna på skolan skulle ha deltagit i ett tävlingslopp under morgonen, en person som jobbade med loppet berättar för Aftonbladet om chocken på plats:

– Jag såg paniken i lärarnas ögon, de var stressade. Men de gjorde ett väldigt bra jobb, de verkade veta precis vad de skulle göra, jag vill verkligen ge en eloge till dem. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet så arbetade den skjutna mannen som lärare på Lövgärdesskolan som flaggade på halv stång på eftermiddagen.
LÄS OCKSÅ: Barndomsvännerna blev till
dödsfiender