Comey fick besked att han sparkats – på tv

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

FBI-chefen James Comey har sparkats av president Trump.

Ett besked Comey själv först såg på tv – och trodde var ett skämt.

Det uppger bland annat The New York Times.

Brevet – här avskedar Trump FBI-chefen:

Avsked på vitt papper.
Foto: AFP THE WHITE HOUSE
Avsked på vitt papper.

LÄS VIDARE

Det var på tisdagskvällen som beskedet kom att president Donald Trump sparkat FBI-chefen James Comey med omedelbar verkan.

Presidenten meddelade då i ett pressmeddelande från Vita huset att Comey meddelats om uppsägningen i ett brev där Trump skriver följande:

”Även om jag verkligen uppskattat att du, vid tre skilda tillfällen, informerat mig om att jag inte utreds så håller jag med om justitiedepartementets bedömning att du inte är förmögen att effektivt leda Byrån”.

Fick beskedet på tv

Men enligt flera amerikanska medier, däribland The New York Times, ska James Comey, som vid tillfället befann sig på en jobbresa i Los Angeles, inte alls ha fått beskedet genom brevet.

I stället fick han, medan han talade inför byråanställda, se hur nyheten om att han fått sparken kablades ut på tv-skärmar bakom honom.

Enligt källor till CNN kom beskedet om uppsägningen som ”en komplett chock för nästan alla anställda” och Comey själv ska först ha skrattat i tron om att det var ett skämt.

Han ska även själv ha skämtat om händelsen för att lätta upp stämningen men därefter gått in på ett kontor och ringt upp FBI:s huvudkontor i Washington för att bekräfta uppgiften om att han verkligen fått sparken.

I samband med det ska brevet ha anlänt till FBI:s huvudkontor.

Tog beslut efter inrådan

Det plötsliga beskedet har väckt frågor kring huruvida Trump försöker att påverka utredningen kring sin administration och Rysslandskontakterna.

Trump själv hänvisar sitt beslut till att han bara följde rekommendationer från sin justitieminister Jeff Sessions och vice justitieminister Rod Rosenstein, som menar att James Comeys hantering av utredningen kring ”Hillary Clinton-mejlen” inte varit försvarbar.

Publicerad: