Flygplanskrasch i Örebro – nio döda

Uppdaterad 2021-07-09 | Publicerad 2021-07-08

Åtta fallskärmshoppare och en pilot har dött i en flygkrasch i Örebro.

Det lilla propellerplanet störtade strax efter start.

– Tyvärr är möjligheterna för oss att rädda liv i stort sett noll när vi kommer fram, säger Peo Staberyd, räddningschef i beredskap.

Detta vet vi om flygkraschen i Örebro:

  •  Larmet inkom strax innan 19.30-tiden på torsdagskvällen.

  •  Åtta fallskärmshoppare och en pilot dog när planet strax efter start störtade och landade i terrängen.

  • Orsaken till olyckan, som utreds av Statens Haverikommission, är i nuläget okänd.

  • Propellerplanet av modellen DHC-2 Turbo Beaver används vanligtvis i Skåne, men hade vid olyckstillfället hyrts in till fallskärmsklubben i Örebro för en hoppvecka.

  • Fastnålat inlägg
    9 juli 2021
    Beri Zangana

    Nu pratar Peo Staberyd, brandchef på Nerikes brandkår och räddningschef i beredskap:

    – Tyvärr är möjligheterna för oss att rädda liv i stort sett noll när vi kommer fram och konstaterar att planet har brunnit, säger han och fortsätter:

    – Vi såg även att det inte fanns några liv att rädda.

Här rapporterar vi löpande om flygkraschen i Örebro där nio personer dog under torsdagskvällen.

  • 9 juli 2021

    Fint att ert ljud inte funkade.

    Ant

    Vi ber om ursäkt för teknikproblemen, men jobbar för att hela pressträffen snart ska finnas för er att se.

    Hanna Olsson Berg
  • Beri Zangana
    9 juli 2021

    Där avslutades pressträffen. Vi fortsätter att rapportera om flygkraschen på aftonbladet.se.

  • Beri Zangana
    9 juli 2021

    Polisen får en fråga om haverirapporten.

    Haverikommissionen är på plats och vår och allas förhoppning är att det ska komma så snart som möjligt, men jag kan inte ge några besked när det ska ges, säger Niclas Hallgren.

  • Beri Zangana
    9 juli 2021

    Polisen berättar att man börjat samla in vittnesuppgifter.

    – Vi har redan när vi var på plats initialt börjat samla in vittnesuppgifter och ser också till att säkerställa att vi får den tekniska informationen som finns, säger Niclas Hallgren.

  • Beri Zangana
    9 juli 2021

    Niclas Hallgren, biträdande regionpolischef Bergslagen berättar att patruller från Värmland stöttade polisen i arbetet.

    – Vi kommer också inom vår verksamhet att jobba vidare med att följa upp vår personal som varit på plats, säger han.

    – Tankarna går hela tiden till de drabbade, till familj och anhöriga i denna tragiska händelse, säger han.

En allvarlig flygolycka inträffade vid Örebro flygplats på torsdagskvällen. Totalt nio personer befann sig ombord – åtta fallskärmshoppare och en pilot.

Alla ombord har dött i samband med flygkraschen.

– Det är en mycket allvarlig olycka. Ett totalhaveri. Vi kallar in all personal vi kan få tag på, säger Lars Hedelin, presstalesperson på polisen region Bergslagen.

Planet var inhyrt från Skåne för att medverka i en hoppvecka i Örebro. Det störtade strax efter start och landade i terrängen intill en landningsbana, enligt Sjö- och flygräddningscentralen.

En av de döda personerna vårdades på sjukhus med livshotande skador under torsdagskvällen, enligt Region Örebro län.

Nu påbörjas ett intensivt arbete för att få veta vad som orsakade olyckan. Polisen har kallat till en pressträff på flygplatsens presscenter klockan 10 i dag. Tidigt under fredagsmorgonen hissades flaggor på halv stång vid Örebro flygplats.

Började brinna efter krasch

Planet är ett mindre propellerplan av modellen DHC-2 turbo beaver, säger Svenska fallskärmsförbundets kommunikationsansvarig Anna Oscarson till TT.

Planet började brinna i samband med kraschen. Branden är nu släckt.

Polisen har inlett en särskild händelse med anledning av olyckan.

– Vi har gått upp i stabsläge och har kallat in tekniker, utredare och övrig personal som arbetar för fullt med det här. Det är skarpt läge, säger Lars Hedelin, presstalesperson på polisen.

Vid 19.22 på torsdagskvällen fick räddningstjänsten larm om att planet hade drabbats av ett haveri. Det transporterar vanligtvis fallskärmshoppare. Det är ännu okänt vad som orsakade flygkraschen.

Kriscentrum upprättat

Örebro kommun har aktiverat sin POSOM-grupp, psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor eller katastrofer. Ett krisstödcentrum för anhöriga upprättades vid flygplatsen under kvällen.

”Det är kommunens roll att bistå både drabbade och de andra myndigheterna. Det här är en väldigt tragisk händelse för de drabbade och deras anhöriga”, skriver Jimmy Nordengren (C), vice ordförande i kommunstyrelsen och krisledningsutskottet, i ett sms.

Svenska kyrkan har skickat flera präster till flygplatsen och kommer att hålla S:t Nicolai kyrka i centrala Örebro öppen.

– Vi agerade omedelbart när vi fick veta vad som hänt. Vi är vana vid att finnas till som stöd för människor i både glädje och sorg och det här tillfället är väldigt sorgligt, säger Eva-Marie Lennartsson på Örebro pastorat.

Stor räddningsinsats

Insatsen leddes initialt av Sjö- och flygräddningscentralen. Ett stort antal ambulanser larmades till platsen.

– Vi är på plats med flera resurser från bland annat regional räddningstjänst, flygplatsens räddningstjänst och polis, säger Carl-Johan Linde, presschef på Sjö- och flygräddningscentralen.

Flera timmar efter larmet var ännu ett stort antal räddningsenheter på plats.

– Både polis, räddningstjänst och ambulans är fortfarande på plats. Vi jobbar för fullt på platsen, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare på polisen.

Sent på torsdagskvällen var Statens haverikommission på väg till platsen med flera resurser för kommande utredning.

På fredagsförmiddagen kallade polisen till en pressträff där representanter från räddningstjänsten, polisen, Örebro kommun samt Örebro flygplats medverkade.

– Tyvärr är möjligheterna för oss att rädda liv i stort sett noll när vi kommer fram och planet har brunnit och är deformerat, säger Peo Staberyd, brandchef på Nerikes brandkår och räddningschef i beredskap och fortsätter:

– Det fanns inget liv att rädda.

Polisen har samlat in uppgifter och ska nu utreda om det finns rättsliga påföljder som är aktuella efter kraschen.

– Vi har redan när vi var på plats initialt börjat samla in vittnesuppgifter och ser också till att säkerställa att vi får den tekniska informationen som finns, säger Niclas Hallgren, biträdande regionpolischef i Bergslagen.

Statsministern: ”Stor sorg och bestörtning”

Flera politiker har under torsdagskvällen skrivit på sociala medier och beklagat olyckan. Statsminister Stefan Löfven skriver på Twitter att han tänker på de drabbade och deras anhöriga.

”Det är med stor sorg och bestörtning jag i kväll har tagit del av de tragiska uppgifterna om flygkraschen i Örebro. Jag tänker på de drabbade, på deras familjer samt nära och kära i denna mycket svåra stund. Jag vill uttrycka mitt djupaste deltagande i deras sorg”, skriver han.

Anhöriga är underrättade.

Poliser inne på Örebro flyplats där flygplanet kraschat. 
Örebro flygplats under natten.