Minnesgudstjänster ställs in till helgen

Publicerad 2020-10-29

Flera församlingar har tvingats ställa om minnesgudstjänsterna i år på grund av pandemin. 

En av dem är Helga trefaldighets församling i Uppsala där de allmänna råden är särskilt strikta just nu.

– Vi har lyckats hitta en annan variant som kan passa i dessa tider, säger församlingsherden. 

Lars Olof Fahlén är församlingsherden vid Helga trefaldighets kyrka, som ligger intill domkyrkan i centrala Uppsala.

Under onsdagen ekade Helga trefaldighets kyrka tom vid lunchtid. Men det lär den inte göra i dag eller under de kommande tre dagarna då många brukar samlas där liksom i andra kyrkor och på gravplatser för att minnas nära och kära lite extra. 

– Allhelgona är alltid en viktig helg, men den kan vara extra viktigt för många människor i år då så många har drabbats av förlust på olika sätt, säger församlingsherden Lars Olof Fahlén. 

Samtidigt vill han inte uppmuntra fler än vanligt att söka sig till hans kyrka under den kommande helgen. Särskilt inte under söndagen då församlingen bjudit in anhöriga till personer som nyligen gått bort.

– Vi har en tradition att bjuda in dem som förlorat någon under året till en minnesgudstjänst där vi har namnuppläsning och tänder ljus för var och en av dem. Men under dessa omständigheter som är nu med begränsningen av antalet personer som får samlas och smittspridningen så är detta omöjligt, som jag ser det, säger prästen. 

Öppen kyrka för anhöriga

I stället för en minnesgudstjänst kommer kyrkan att stå öppen för de anhöriga, i synnerhet, under några timmar. Då kommer det att finnas laminerade listor på de avlidna, ljus att tända och musik eller dikter att lyssna till.

– Vi har lyckats ställa om och hitta en annan variant som kan passa i dessa tider. Det är fortfarande ett allhelgonafirande som är värdigt och fyller en funktion. Sedan är det såklart tråkigt att allt inte kan vara som vanligt. Men det gäller att vi hjälps åt för att hindra smittspridning, säger prästen som inte varit med om att gudstjänsten ställts in tidigare, under sina 13 år i församlingen.

För att det inte ska uppstå trängsel kommer personal även att ha koll på hur många som går in och ut ur kyrkan.

– Det får absolut inte vara fler än 50 personer i kyrkan och det måste vara möjligt att gå in på ett ställe och ut på ett annat, säger prästen.

Församlingen har även skickat ut en bön till dem som inte kan eller vill komma till kyrkan på grund av smittrisken så att de kan hålla en egen andakt hemma.

”Man kan också tända ett ljus hemma och tänka på sina nära och kära”, säger Lars Olof Fahlén. 

Följ ämnen i artikeln