Avgörandet närmar sig för brexit

Av: TT

Publicerad:
EU:s permanente rådsordförande Charles Michel. Arkivfoto.
Foto: Francois Walschaerts/AP/TT
EU:s permanente rådsordförande Charles Michel. Arkivfoto.

Inte än men kanske snart, är budet från brexitförhandlingarna i fortsatt väntan på en uppgörelse mellan Storbritannien och EU.

– Vi får se under de närmaste timmarna eller de närmaste dagarna vad resultatet blir, säger EU:s permanente rådsordförande Charles Michel på en webbsänd presskonferens under fredagsmorgonen.

Då fanns fortfarande inga tecken på någon omedelbar lösning på gång om vilka regler som ska gälla för handel, fiske och andra samarbeten över Engelska kanalen efter den 1 januari.

Michel betonar också att inget är klart förrän det finns något som alla EU-länder kan acceptera. Inte minst Frankrike har tydligt markerat att man inte är villigt att godkänna vad som helst.

– Om den uppgörelse som nås inte är bra så kommer vi att vara emot den, fastslår EU-minister Clément Beaune i fransk radio enligt nyhetsbyrån AFP.

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år, men lyder fram till årsskiftet under övergångsregler för att underlätta för företag och allmänhet. Det som förhandlingarna nu gäller är vilka villkor som ska råda från den 1 januari 2021.

Publicerad: