Amnesty: Dödsdömde KI-forskaren inte flyttad

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Ahmadreza Djalalis fru Vida Mehrannia visar en bild på sin man. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ahmadreza Djalalis fru Vida Mehrannia visar en bild på sin man. Arkivbild.

Den dödsdömde KI-forskaren Ahmedreza Djalali har ännu inte flyttats till det iranska fängelse där planen är att avrätta honom, uppger företrädare för Amnesty för TT.

Under tisdagen förekom uppgifter om att forskaren hade flyttats från Evinfängelset till ett annat fängelse för att avrättas inom kort.

– Domaren som ska verkställa dödsstraffet har fått i order att flytta honom, men så har inte skett. Djalali befinner sig fortfarande på Evinfängelset, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare för Amnesty Sverige.

Hon vill inte gå in på varifrån hon fått uppgifterna om att svenskiraniern sitter kvar i fängelset, men säger att hennes organisation är säker på att de är korrekta.

"Otroligt kritiskt läge"

Enligt Amnesty är det nu avgörande att både statliga aktörer som utrikesdepartementet (UD) och andra organisationer fortsätter att pressa Iran.

– Det är fortsatt ett otroligt kritiskt läge, och det är viktigt att trycket från omvärlden kvarstår. Att han inte har flyttats kan vara en indikation på att det faktiskt fungerar.

TT: Men det skulle också kunna vara så att ordern tar längre tid än väntat att verkställa?

– Ja, så kan det vara. Men vi hoppas att man från iranskt håll förstår att det finns ett stort stöd för att han inte ska avrättas.

Ahmedreza Djalali greps och fängslades 2016 och dömdes året efter till döden för spioneri. Djalali, tidigare verksam som forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet i Solna, anklagas för spioneri för den israeliska underrättelsetjänsten Mossads räkning.

UD svarar via sin presstjänst att man känner till uppgifterna från Amnesty, men departementet vill inte ge någon ytterligare kommentar.

Aktivist kommenterar

Den iranska människorättsjuristen Nasrin Sotoudeh, dömd till tolv års fängelse i Iran, har utsetts till en av fyra mottagare av Right Livelihood-priset i år. Hon har under en tid varit försatt på fri fot i Iran.

Prisutdelningen sker i Stockholm på torsdagen, och på onsdagen skrev Sotoudeh ett inlägg på Facebook att hon under dagen tvingas tillbaka till fängelset. En del av texten ägnar Sotoudeh åt Djalali:

"Det är min skyldighet att uttrycka min oro över Ahmad Reza Jalalis situation och be alla som har möjlighet att stödja honom och uppmärksamma hans situation. Frige Ahmad Reza Jalali idag", skriver hon.

Publicerad: