Lambertz dagar efter misstänkta våldtäkten: ”En kvinna bör få berätta offentligt”

Uppdaterad 2021-03-22 | Publicerad 2021-03-17

Tre dagar efter att Göran Lambertz misstänks ha våldtagit en student skrev han en söndagsbetraktelse på sin blogg: ”En kvinna som faktiskt har våldtagits bör få berätta offentligt vem som gjorde det.”

Nu sitter han häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt.

Göran Lambertz, 71, är en av Sveriges mest namnkunniga personer inom juridiken och han har under flera år drivit en blogg där han delar med sig av sina söndagsbetraktelser.

Den 27 december i fjol, tre dagar efter den misstänkta våldtäkten som han nu sitter häktad för, listade han 20 intressanta saker inom rättsområdet i Sverige.

En av dem var att flera kvinnor åtalades under 2020 för förtal när de offentligt beskyllt namngivna män för våldtäkt, något som Dagens Juridik var först med att rapportera om. Han skrev i sin betraktelse att enligt åklagarnas och tingsrätternas praxis är sådana beskyllningar brottsliga även om en våldtäkt faktiskt begåtts men inte lagförts. Han tog sedan fallet med Cissi Wallin och Fredrik Virtanen som exempel där Cissi Wallin fälldes för förtal efter att hon pekat ut Virtanen som sin förövare.

”Den praxis som är rådande bör enligt min mening ändras. En kvinna som faktiskt har våldtagits bör få berätta offentligt vem som gjorde det”, skrev han då.

Namngav man under Metoo

Det var genom just ett förtalsfall som han kom i kontakt med den kvinna som han nu misstänks ha våldtagit. Kvinnan anmälde i slutet av 2010-talet en man för en våldtäkt men misstankarna avskrevs. Under Metoo namngav hon dock mannen som hon menade hade utsatt henne för sexuella övergrepp som hon hävdade skedde under tortyrliknande former. Hon är nu åtalad misstänkt för förtal och förhandling i det målet väntas nästa månad.

Göran Lambertz har bland annat skrivit en rättsinlaga å kvinnans vägnar i fallet.

Målsägandes advokat Clea Sangborn har tidigare berättat att Lambertz var en slags mentor och bonuspappa åt den 40 år yngre kvinnan.

– Hon har ju sett honom som den han är, en otroligt juridiskt kompetent farbror. Det är så kontakten varit under en längre tid.

Kvinnan var sedan hembjuden till Göran Lambertz villa i Uppsala på julafton och det är då hon menar att övergreppet ägde rum.

Ville företräda sig själv

I de inledande förhören med Göran Lambertz framgår det, i de kraftigt maskade dokumenten, att han delges misstanke om våldtäkt men även ett alternativyrkande gällande oaktsam våldtäkt. Kvinnan har själv berättat hur hon drack stora mängder alkohol under kvällen, så till den grad att hon däckade, och alternativyrkandet kan vara kopplat till just det.

I de inledande förhören framgår det även att Göran Lambertz insisterade på att få företräda sig själv och in i det längsta tackade nej till en offentlig försvarare, trots uppmaning om att åklagare och polis bedömer det lämpligt att han har försvarare. Vid ett av de första förhören som hölls strax efter sju på kvällen den 8 mars önskar han uttryckligen att ingen advokat ska vara närvarande under förhöret. Nu företräds han av Ola Salomonsson.

Åtal ska vara väckt den 26 mars.