Vännerna letade hos misstänkte mannen: ”Han ville inte öppna skjulet”

Uppdaterad 2021-04-02 | Publicerad 2021-04-01

HÖÖR. När den 18-åriga kvinnan försvann letade vännerna desperat efter henne.

I flera omgångar åkte man också hem till den nu anhållne mannen. De bad om att få leta efter kvinnan. Han släppte in dem men vid en byggnad tog det stopp.

– Det fanns ett skjul på tomten. Det ville han inte öppna, säger en av vännerna.

En man i 25-årsåldern har erkänt att han tagit livet av den kvinna som varit försvunnen och sedan påträffats död i Höör.

Den 18-åriga kvinnan försvann natten mot tisdag och anmäldes försvunnen på tisdagen. Ingenting tydde på att hon hade försvunnit frivilligt och många gav sig ut för att leta.

Tio hundpatruller, polisens helikopter och ett stort antal frivilliga deltog i sökinsatsen efter den försvunna 18-åringen.

Fallet har väckt starka känslor och engagemang.

Den 18-åriga kvinnan var ett välbekant ansikte i Höör. Hon var känd som glad, sprallig och hjälpsam och hade många vänner.

Aftonbladet har pratat med ett tiotal av kvinnans vänner. De berättar att de åkte runt i Höör och till skogsområden för att leta efter henne.

Umgicks – med misstänkte mannen

Kvinnan hade tillbringat måndagskvällen med en manlig vän i ett villaområde i Höör – den nu anhållne mannen. Vännerna förstod att han var den siste som skulle ha sett till kvinnan.

De åkte i sju bilar till det villakvarter där mannen bor – i ett desperat försök att hitta henne.

– Han satt på sin ena bil på garageuppfarten och drack ur en flaska när vi kom dit, säger en av vännerna.

De började fråga ut honom om var kvinnan kunde ha tagit vägen. Han sa att hon gått en längre promenad – vilket visserligen inte var något ovanligt – kvinnan kunde ibland gå långa sträckor sent om nätterna. Kvinnan ska ha lämnat honom vid 02-tiden natten till tisdagen.

Polisens kriminaltekniker i arbete på platsen.

Vännerna berättar att de tyckte mannen verkade uppriven.

– Han grät men det kändes inte äkta. Han vek undan med blicken och tittade ned i marken, säger en vän som var med vid mannens hus.

Mannen ska ha gett tre förslag på var kvinnan kunde finnas – antingen vid skyttebanan i Orup, ett ödehus i norra Höör eller vid Höörs mölla.

Vännerna beslutade sig för att genast åka till platserna. De reagerade på att mannen inte ville följa med.

– Han sa att han redan hade varit ute och letat. Men ingen av oss har sett honom ute, säger en av vännerna.

Den misstänkte mannen, som är i 25-årsåldern, delade efterlysningen om den 18-åriga kvinnan på sociala medier.

Öppnade bil – men inte skjulet

Gruppen delade upp sig och åkte till de olika platserna. De gick runt i skogspartier på platserna men kvinnan syntes inte till.

Flera timmar senare på kvällen beslöt de sig för att återvända till mannens hus. Nu började de misstänka att han kanske dolde något.

– Vi frågade om vi fick gå in och titta i trädgården. Det gick han med på. Han öppnade även en bil för oss.

Det var rörigt med saker på mannens tomt och intill fanns både en husvagn och en husbil parkerad. Vännerna fick lov att gå in och titta i både husvagnen och husbilen. Men när de kom fram till ett träskjul, låst med ett vanligt hänglås, blev det stopp.

– Han ville inte öppna skjulet. Han skyllde på att det inte fanns någon nyckel eller så hittade han inte den, säger de.

Vännerna berättar att de tyckte att det kändes konstigt att mannen inte ville låsa upp.

– Skjulet ville han verkligen inte öppna.

Polisens hundförare och tekniker i arbete vid mannens fastighet.

Erkänner: Tog livet av henne

På onsdagsmorgonen greps mannen av polis. Den initiala misstanken mot honom var människorov. Men kort efter gripandet skärper polisen brottsrubriceringen till misstänkt mord.

Strax efter klockan 13 på onsdagen satte polisen upp en stor vit insynsskärm vid mannens fastighet. Bakom den byggde man upp ett tält. Polisens tekniker arbetade sedan resten av dagen på mannens fastighet.

Vid 16-tiden på eftermiddagen gick polisen ut med att man anträffat den avlidna kvinnan på en av de avspärrade platserna i Höör. På skärtorsdagen begärdes mannen häktad.

– Den anhållne mannen har i polisförhör medgivit att han har berövat kvinnan livet. Han menar att hans avsikt inte var att döda henne och förnekar därför gärningen, sa kammaråklagare Kristoffer Nordström, tidigare idag.

Häktningsförhandling hålls i Lunds tingsrätt under fredagen.

Aftonbladet har under dagen varit i kontakt med den mordmisstänkte mannens försvarare flera gånger. Hon vill inte kommentera någonting om fallet.

Den 18-åriga kvinnans vänner och bekanta samlades på onsdagskvällen på flera håll i Höör för att hedra henne med tända ljus, blommor och musik.
Den lilla sjön, där det misstänkta mordvapnet ska ha hittats av dykare, är nästan bara ett kärr. Polisen har nu hävt avspärrningarna på platsen.