Mikael Damberg om de kriminella nätverken: Vi ska plocka bilarna och klockorna och guldkedjorna

Uppdaterad 2021-05-24 | Publicerad 2021-05-21

Det är ett misslyckande att de kriminella gängen fått ta över så stora delar av samhället – men nu vänder det menar inrikesminister Mikael Damberg (S).

Ett av de viktigaste verktygen i kampen mot de kriminella är att ”följa pengarna”.

– Vi ska plocka bilarna och klockorna och guldkedjorna och tvinga de kriminella att redovisa hur de fått tag i dem, annars faller de tillbaka till staten, säger Damberg.

Biträdande regionpolischef Robert Karlsson beskrev i en intervju med Aftonbladet hur arbetet mot de kriminella gängen just nu är mer framgångsrikt än på många år.

Hur allt fler gängkriminella kunnat frihetsberövas och hur allt mer mark tas tillbaka från dem, mycket tack vare att fransk polis kunde knäcka den krypterade meddelandetjänsten Encrochat.

– Gängen är som cancer i samhället, men vi har snaran om halsen på dem. Om jag var gängmedlem skulle jag ha en kraftigt störd nattsömn nu och allvarligt fundera på att hoppa av, sa han då.

”Vi ska plocka bilarna och klockorna och guldkedjorna och tvinga de kriminella att redovisa hur de fått tag i dem, annars faller de tillbaka till staten”, säger Mikael Damberg.

Inrikesminister Mikael Damberg håller med om beskrivningen av läget och att det just nu är tuffare än på länge att vara yrkeskriminell.

– Vi ser hur våldet minskar i de utsatta områdena tack vare det framgångsrika arbetet att lagföra dessa personer. Och det arbetet är långt ifrån klart, säger han.

Går det att bli av med gängkriminaliteten?

– Definitivt. Vi ska inte vänja oss vid en situation med skjutningar och gängkriminalitet. Det går att vända och det måste göras i hela landet. Men det svåra är att hålla i det långsiktigt. Och det går inte att lösa genom att bara gå på våldet. Vi måste få fler myndigheter att jobba mot pengarna, att strypa de kriminellas tillgångar och möjligheter att tvätta pengar.

Beslagta klockorna och lyxbilarna

Just att följa pengarna och att gå på gängen den vägen är något som många andra länder jobbat mer med än Sverige, och det har i många fall visat sig vara framgångsrikt.

Det gör det svårare att tjäna pengar på brottslighet, och därmed mindre attraktivt. Att beslagta de fina bilarna och de lyxiga klockorna, typiska ”framgångsbevis” för en kriminell, kan även det hjälpa till att minska lockelsen.

Mikael Damberg säger att han på den punkten tittar på, och tar intryck av, länder som USA och Tyskland och att en utredning om detta kommer att presenteras senare i år.

– De har en tuffare lagstiftning kring detta som jag tycker vi kan ta lärdom av. Där har man nästan en omvänd bevisbörda, att om en person inte har några legala inkomster men mycket kontanter eller dyra klockor och bilar, så är det den personens uppgift att bevisa hur den har betalat för grejerna. Kan man inte det så tillfaller det staten.

Nyligen kunde stora delar av det kriminella Vårbynätverket gripas. Man fann stora mängder vapen.

Han säger att det nu, när polisen tagit krafttag mot gängen, är viktigt att alla aktörer steppar upp och gör detsamma.

– Vi måste öka fokus på skolan och på förebyggande insatser. Vi måste fånga upp barn och unga redan i förskolan och skolan, för vi ser ju hur detta kryper ner i åldrarna. Det är inte omöjligt att se till att en 12-åring hamnar rätt, men det är svårare när du är 17 år och redan avlossat ett vapen.

”Ett liv de flesta vill hoppa av”

Några åtgärder som planeras är att försöka se till att så många unga som möjligt får ett sommarjobb. Att tjäna egna pengar, att se att det är möjligt, kan vara ett viktigt steg.

Likaså lika skolgång.

– Vi måste satsa mer på skolor i fattiga områden, man ska inte lämna skolan utan fullständiga resultat, säger Mikael Damberg.

Det diskuteras även om skärpta regelverk inom socialtjänsten så att de ska kunna gå in tidigare och även i de fall när föräldrarna inte vill medverka. Även vistelseförbud är ett ämne på agendan, att en person i riskzonen kan förbjudas att vara på vissa platser som bedöms som farliga miljöer.

– Framförallt handlar det om de unga killarna och att de ska se att de har en chans i samhället. De flesta vill ju verkligen inte välja det kriminella livet, säger Mikael Damberg.

Nyligen kunde stora delar av det kriminella Vårbynätverket gripas. Man fann stora mängder vapen.

Han hänvisar till en rapport från Brottsförebyggande rådet som släpptes 2019. I djupintervjuer med unga kriminella som alla beskriver ett liv fullt av ångest och rädsla. Hur man sover med pistolen under huvudkudden, alltid redo för en attack.

– Det här är ett liv som de flesta vill hoppa av och jag tror att vi kommer se en ökning av avhoppare nu. Det är inte ett lyxliv de här personerna lever, det är tragiska liv som ofta blir korta.

Men även om kampen mot gängen just nu ser hoppfull ut så kvarstår faktum att många områden runt om i landet faktiskt kunnat tas över av gängen. Senast 2020 var skjutningarna i Stockholm fler än någonsin förut.

Är det inte ett misslyckande att de kunnat härja så länge?

– Man kan inte säga att det är något annat än ett misslyckande när man lät de här områdena förfalla, segregationen bita sig fast och polisen nedmonteras. Samhället har varit för svagt och inte närvarande i de här bostadsområdena, så att gängen har kunnat bre ut sig och narkotikaförsäljningen etablera sig, och det är där vi ser en väldigt farlig mix, säger Mikael Damberg.

– Nu flyttar vi tillbaka statens närvaro, först och främst polisen som ska bli 5000 fler de kommande åren och det kommer märkas över hela Sverige. Man får aldrig glömma att samhället alltid är starkare än gängen.

Tack vare att den krypterade meddelandetjänsten Encrochat hackades har svensk polis kunnat gripa många kriminella och även förhindra brott. Under fredagen dömdes två män för förberedelse till mord då de planerade skjuta två personer på ett barnkalas i Sätra.

ANNONS