Vit maktgrupp som hyllade Trump dissar nu expresidenten

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2021-01-22

"Extraordinärt svag" och "ett totalt misslyckande."

Den våldsbejakande vit maktgruppen Proud boys, som omkring valet hyllade USA:s dåvarande president Donald Trump, avfärdar nu honom.

Detta enligt tidningen The New York Times som tagit del av högt uppsatta gruppmedlemmars kommunikation på plattformar som Telegram och Gab. I konversationer beskrivs expresidenten nu som "svag" och "en skojare" och gruppens anhängare avråds från att delta i manifestationer för honom, skriver tidningen.

Proud Boys blev känd för allmänheten genom en valdebatt i höstas, då president Trump ombads fördöma vitmaktgrupper men i stället sa:

– Proud Boys, stå tillbaka och var redo (stand back and stand by).

Uttalandet fick massiv kritik, det tolkades av vissa som att Trump bad organisationen att vara beredd att agera. Proud Boys firade utspelet som "historiskt", även om Trump senare pudlade och sade att han fördömer alla vit maktorganisationer.

Efter presidentvalet i november lyssnade så Proud Boys till president Donald Trumps ej bevisade påståenden om valfusk. Medlemmar uppmanades att protestera mot vad de kallade ett stulet val med orden "hylla kejsare Trump".

Proud Boys-anhängare fanns med bland dem som attackerade kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari, då demokraten Joe Bidens valseger höll på att fastställas.

Men att presidenten därefter tog avstånd från stormningen, inte försökte hjälpa de gripna och dessutom lämnade Vita huset när hans mandat löpte ut har inte fallit i god jord hos gruppen.

"Trump kommer bli ihågkommen som ett totalt fiasko", skriver en företrädare på Telegram.

The Proud Boys har av medborgarrättsorganisationer som Southern Poverty Law Center (SPL) pekats ut som en hatgrupp som riktar sig mot svarta, muslimer, judar och kvinnor. Gruppen deltog bland annat i den dödliga högerextrema manifestationen i Charlottesville i Virginia 2017.

ANNONS