Professorer pekas ut i dold Facebook-grupp

Uppdaterad 2021-02-10 | Publicerad 2021-02-09

Den dolda Facebook-gruppen utmålas som en källa för skadlig påverkanskampanj.

Nu riktar framstående forskare och professorer hård kritik mot Sveriges Radios granskning.

– Vi beskrivs som radikaler och en fara för demokratin. Det är skrattretande, säger Keith Begg, grundare av gruppen Mewas.

Sveriges Radio publicerar i dag en granskning av en dold grupp på Facebook där Sveriges coronastrategi avhandlas. Enligt granskningen beskrivs Sverige i gruppen som hjärntvättat och de ansvariga för coronastrategin som förövare.

Gruppen försöker också få andra länders regeringar att agera mot Sverige under pandemin. James Pamment, docent i strategisk kommunikation vid Lunds universitet, säger till SR att gruppens försök att påverka svenska intressen utomlands kan drabba svenska medborgare.

Vetenskapsradion och Ekot granskade FB-gruppen.

Men flera som har kopplingar till gruppen, som heter Mewas, är mycket kritiska till granskningen.

– Det framställs som att det är olämpligt eller direkt farligt att uttrycka åsikter som är negativa om Sveriges strategi. Jag tycker det är högst anmärkningsvärt att svensk public service försöker kväsa en debatt om coronastrategin, säger Jan Lötvall, professor och överläkare vid Göteborgs universitet.

Lötvall har länge framfört kritik mot den svenska coronastrategin. Han vill inte kommentera om han för närvarande är medlem i Mewas, men tillägger att han i alla fall har varit medlem samt att han är aktiv debattör på området.

Ställa Sverige inför domstol

Lötvall beskriver tonen i gruppen som upprörd, men inte hotfull.

Enligt SR diskuteras det planer på att försöka ställa ansvariga för coronastrategin i Sverige inför internationell domstol för brott mot mänskligheten. Delar du den uppfattningen?

– Jag är inte expert på folkrätt och jag kan inte förutse att det är juridiskt riktigt, men jag vet att det finns framstående experter på det här området som anser att brott kan ha skett, säger Lötvall.

Han tar som exempel folkrättsforskaren Katinka Svanberg, som framförde detta i debattartikel i Göteborgs-posten.

Professor emeritus Anders Vahlne.

”Stasi-vibbar”

Även professor emeritus Anders Vahlne är kritisk till granskningen. Vahlne var tidigare chefsöverläkare vid Karolinska Institutet och Karolinska sjukhuset. Nu är han ordförande i gruppen ”Vetenskapsforum covid-19” där flera forskare som är kritiska till den svenska strategin ingår. Han är dock inte medlem i Mewas.

– Det här ger mig stasi-vibbar. Man kan ju fråga sig om de som har gjort den här granskningen var lika upprörda över Navalnyjs kritik av den ryska regeringen, säger han.

Flera debattörer på Twitter stämmer in i kritiken. Men många uttrycker också att granskningen är relevant. ”Klart anmärkningsvärt beteende” skriver journalisten Patrik Oksanen, som bevakar säkerhetspolitik, om Mewas agerande. ”Denna typ av grupper är ett hot mot demokratin” skriver vetenskapsjournalisten och debattören Emma Frans.

Smutskastningskampanj

Mewas startades av Keith Begg. Han beskriver sig själv som kommunikatör med ett intresse att få ut fakta till svenska befolkningen. Gruppen har omkring 200 medlemmar och är enligt Begg politisk obunden. Flera gruppmedlemmar har publicerat artiklar i etablerade internationella tidskrifter och tidningar.

– Vi började i april när svensk och internationell media rapporterade om pandemin. Vi vill presentera fakta om vad som händer i Sverige. Det här är en smutskastningskampanj mot oss, säger Begg.

Keith Begg, grundare av Facebook-gruppen Mewas.

”Löjligt”

Gruppen har bland annat skrivit till EU-parlamentariker att de anser att Sverige har brutit mot Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna eftersom så många har dött i pandemin.

Er verksamhet utmålas som skadlig, hur bemöter du det?

– Det är löjligt. Det är inte för att skada bilden av Sverige utan för att diskutera hur vi ska informera om vad som pågår.

Varför är det en dold grupp?

– Väldigt många av oss har hotats, kallats förrädare och annat. Vi bestämde oss för att hitta en säker plats för diskussion, där vi kunde fokusera på att diskutera och inte på de som hatar oss.

PODD Mutationer, Astra Zeneca och global vaccinering

Aftonbladet Daily med Farshid Jalalvand, biträdade forskare inom klinisk mikrobiologi på Lunds universitet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS