Kristerssons lösning på elkrisen: Akut insats av norsk modell

Publicerad 2022-08-11

Moderaterna har fått nog av stigande elpriser.

Nu vill man sätta ett maxtak för hur höga räkningarna kan bli.

– Det är en akut insats, säger partiledaren Ulf Kristersson till Aftonbladet.

Experter varnar för chockpriser på el i vinter efter Rysslands beslut att strypa gasen till Europa.

Moderaterna kommer nu med en rad förslag för att lindra situationen för hushållen.

Kraftvärmeskatten bör slopas helt samtidigt som ett högkostnadsskydd för hushållen ska införas, enligt partiet.

– Det mest akuta problemen vi har är elbrist, extremt höga elpriser och dessutom orättvisa elpriser mellan norra och södra Sverige. Allt det här är i hög grad skapat av energipolitiken. Då måste politiken ta ansvar, säger Ulf Kristersson och fortsätter:

– Vi vill införa ett högkostnadsskydd där staten tar en stor del av det överskjutande priset så vi får ett normalt pris under vintermånaderna.

Enligt Kristersson handlar det om ”en norsk variant” som även kommer att fungera i Sverige.

– Norge visar att det är genomförbart. Sedan är det en akut insats som absolut inte kan ersätta en långsiktig energipolitik. På lite längre sikt vill vi stoppa nedläggningen av kärnkraften och bygga nya kärnkraftverk.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill se ett högkostnadsskydd för el.

”I farans riktning”

Men elfrågan är inte det enda som bekymrar M-ledaren.

Under tisdagsmorgonen lyssnade han på statsminister Magdalena Andersson (S) medverkan i Ekots partiledarintervju där hon inte ville ge svar på frågan om fastighetsskatten kan återinföras.

– Hon bekräftar i intervjun att hon inte alls utesluter en ny fastighetsskatt i Sverige om Vänsterpartiet och Miljöpartiet kräver det. Hon vill inte bygga in några låsningar. Det går inte att tolka på något annat sätt, säger han.

Andersson beskriver M:s engagemang för fastighetsskatten som en ”absurd och desperat kampanj”. Men det är inget Kristersson håller med om.

– Jag tycker att vi sysslar med absolut nödvändig folkupplysning. Det ligger i farans riktning att den vänstra sidan återinför fastighetsskatt och på vår sida är vi överens om att inte införa fastighetsskatt, säger han.

Svaret efter kritiken: Obegripligt

Kristersson fick själv hård kritik efter sin egen partiledarintervju under måndagen där han hävdade att ”han sagt ifrån när Sverigedemokraterna sagt dumheter om muslimer”.

Flera politiker ansåg att han borde ta större avstånd från SD:s uttalanden. Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi hävdade att det var ”på gränsen till korkat” och ”ett legitimerande av en rasistisk retorik.

Kristersson är förvånad över attacken.

– Det är helt obegripligt. Jag har sagt under lång tid att om man håller med varandra och tycker likadant, då ska man se till att få något gjort och samarbeta. När man tycker olika då säger man det också, i klartext. Det har jag gjort mot alla partier och även mot Sverigedemokraterna när de sagt sagt saker som är felaktiga eller dåliga.