Enorm terrorrättegång i Paris börjar i dag

130 människor dödades i attentaten – svensk bland de 20 åtalade

Publicerad 2021-09-08

130 personer dödades och hundratals skadades i terrorattackerna i Paris 2015.

Nu ska 20 män som misstänks ligga bakom terrorn ställas inför rätta.

En av de åtalade är Osama Krayem, 29, från Malmö.

Det var på kvällen den 13 november 2015 som flera samordnade terrorattentat genomfördes i Paris.

Tre självmordsbomber utlöstes utanför nationalarenan Stade de France i förorten Saint-Denis där Frankrike mötte Tyskland i en träningslandskamp. Efter den första bomben detonerat klockan 21.20 följde attacker inne i de centrala delarna av Paris.

Flera män klev ur en bil utanför två barer i västra delen av Paris och öppnade eld med automatvapen. Samma sak upprepades sedan vid ytterligare tre barer och restauranger. Vid en fjärde steg en av förövarna ut och utlöste en självmordsbomb. Totalt 39 personer och en av attentatsmännen dödades.

Ett av dödsoffren var en ung svenska.

En knapp halvtimme senare gick tre terrorister in på den fullsatta konsertlokalen Bataclan på Boulevard Voltaire och öppnade eld mot publiken på en rockkonsert.

89 personer dödades och över 300 skadades på Bataclan.

Totalt dog 130 personer samt sju terrorister i dåden. Ytterligare två förövare dog i samband med ett polistillslag fem dagar senare.

Nio män som var med och genomförde attentaten är döda.

Sjukvårdare bär på ett av offren i attacken mot Bataclan.

Specialbyggda lokaler

Men 20 andra män från den islamistiska terrorgruppen IS, som enligt åtalet bland annat planerat attackerna och bidragit till dåden på andra sätt, ställs nu inför rätta.

Rättegången som inleds i dag äger rum i specialbyggda lokaler inne i Justitiepalatset, på Île de la Cité i centrala Paris.

Lokalerna är tillfälliga och ska senare plockas ned.

330 advokater deltar, varav cirka 300 företräder 1 765 offer och anhöriga. Rättens ordförande är domaren Jean-Louis Périès. Staten företräds av åklagarna Camille Hennetier, Nicolas Le Bris och Nicolas Braconnay.

Hela utredningen omfattar över en miljon sidor och förhandlingen beräknas pågå till maj 2022.

Rättegången äger rum inne i Justitiepalatset.

Bland de 20 åtalade finns Salah Abdeslam, en 31-årig fransman, med marockanskt ursprung, uppvuxen i Molenbeek i Bryssel, Belgien.

Han var känd av polisen som smågangster, spelmissbrukare och haschförsäljare.

Kring 2014 tros han ha radikaliserats, påverkad av en vän som just återvänt efter att ha stridit för terrorgruppen IS i Syrien.

Abdeslam var på plats i Paris den 13 november 2015. Han misstänks ha skjutsat tre kumpaner till fotbollsarenan Stade de France.

Han skulle sannolikt spränga sin bombväst och dö med de andra, men han gjorde ingenting. Det har spekulerats i om han inte vågade eller om bomben var trasig och inte detonerade.

Efter attentaten var Salah Abdeslam Europas mest eftersökta person. Han kunde gripas i Belgien under våren 2016.

Den franska tidningen Le Parisien beskriver honom som ”den sista terroristen i mordkommandot den 13 november som fortfarande lever”.

Osama Krayem från Malmö utreds även av svenska åklagare.

Svensk från Malmö

En annan åtalad är den nu 29-årige Osama Krayem från Malmö, som kopplats till lägenheten i Bryssel där Paris-terroristerna tros ha byggt sina självmordsbomber.

Liksom Salah Abdeslam greps Osama Krayem av polis i Belgien under våren 2016.

Enligt planerna ska Abdeslam framträda inför rätten i Paris i januari. Om han kommer att säga något är emellertid högst oklart.

När han i februari 2018 stod åtalad i Bryssel för andra terrorbrott, utförda i samband med att han greps, vägrade han att ge några förklaringar.

– Jag håller mig tyst, för det är min rätt. Döm mig! Gör vad ni vill med mig! Jag lägger mitt öde i Guds händer. Jag är inte rädd för er, sade Abdeslam då.

Krayem, som kom tillbaka till Europa under hösten 2015 efter att ha stridit för terrorgruppen IS i Syrien, inväntar även en rättegång för sin delaktighet i terrordåden i Bryssel den 22 mars 2016. Den rättegången väntas starta först under 2022, då man först vill vänta in rättegången i Paris.

Osama Krayem, som är svensk medborgare, utreds också av svenska åklagare för krigsbrott begångna i Syrien.

– Det finns en förundersökning om krigsbrott i Syrien mot den här personen, säger Robin Simonsson, presstalesperson vid Åklagarmyndigheten, till TT.

Enligt källor till den franska tidningen Le Monde handlar det om att Krayem ska ha varit delaktig i ett bestialiskt mord på en tillfångatagen pilot i januari 2015.

Den jordanska piloten brändes levande i en bur, vilket IS dokumenterade i en fasansfull film.

Polis utanför Bataclan under attacken 2015.

Majoriteten inför rätta

Sex av de anklagade i Paris ställs inför rätta i sin frånvaro.

En sitter i fängelse i Turkiet, medan fem andra redan tros vara döda.

I den senare gruppen ingår två franska bröder som ska ha gjort den bandinspelning där IS tog på sig dådet, samt belgisk-marockanske Ousamma Atar (född 1984), som utpekats som den som planerade dåden i både Paris och Bryssel.

Atar, med bakgrund i terrorgruppen al-Qaida och tidigare fängslad i det ökända Abu Ghraib-fängelset i Irak, tros ha dödats i en flygräd i Syrien i november 2017.

Atar var kusin till bröderna El Bakraoui, som sprängde sig i luften i terrorattackerna på Bryssels flygplats och i stadens tunnelbana. 

Majoriteten av de misstänkta terroristerna som nu ställs inför rätta i Paris riskerar fängelse i mellan 20 år och livstid.

 

Källor: AFP, Le Figaro, Le Monde, Le Parisien, TT, Aftonbladet