Danmark drar tillbaka Mali-soldater

TT-Ritzau

Publicerad 2022-01-27

Danmark tar hem militärer från Mali. Här patrullerar franska soldater i samma insats i staden Timbuktu. Arkivbild.

Danmark drar tillbaka sina soldater från Mali. Beskedet kommer efter en konflikt mellan Danmark och militärjuntan.

– Vi vill inte göras till ett allmänt åtlöje, säger försvarsminister Trine Bramsen (S).

De danska soldater som i måndags landade i Mali får göra sig beredda att åka hem igen, meddelar den danska regeringen.

– Kuppgeneralerna skickade ut ett offentligt meddelande där de upprepade att Danmark inte är välkommet i Mali, säger utrikesminister Jeppe Kofod (S).

– Det kan vi inte tolerera. Därför har vi beslutat att vi skickar hem våra soldater.

Beslutet stöds enligt utrikesministern av en bred majoritet i folketinget.

Tillbakadragandet väntas ta ”ett antal” veckor att genomföra.

”Militärjuntan bär ansvaret”

Den danska styrkan på 90 soldater anlände i måndags för att delta i den multinationella insatsen Task Force Takuba.

Samma kväll meddelade Malis styre – militärjuntan som har kuppat till sig makten – att de inte var välkomna. Danmark har inte fått ett formellt medgivande till att skicka dit soldater, enligt juntan.

Jeppe Kofod sade tidigare i veckan att Danmark är på plats mot bakgrund av en tydlig inbjudan och ett tydligt underlag och framhöll att Danmark har bjudits in av både tidigare och nuvarande regering i Mali.

Den hållningen delas inte minst av Frankrike, vars utrikesminister Jean-Yves Le Drian säger att militärjuntans beslut är oansvarigt.

– Militärstyret är inte legitimt och fattar oansvariga beslut. Det bär allt ansvar för att de danska styrkorna drar sig tillbaka, säger han.

Ann Linde bekymrad

Sveriges utrikesminister Ann Linde skriver på Twitter:

”Sverige beklagar att Danmark på grund av ett beslut av Malis övergångsstyre har tvingats dra ur sin militära kontingent från Task Force Takuba. Vi förblir i nära kontakt med våra internationella samarbetspartners för att diskutera möjliga konsekvenser för Takubas insats. Är bekymrad över utvecklingen.”

Sverige bidrar med omkring 220 soldater och officerare till FN-insatsen Minusma, 150 till Task Force Takuba samt med åtta officerare till EU:s tränings- och utbildningsinsats EUTM Mali.

Dessa internationella insatser syftar till att bekämpa jihadistiska rebeller i Sahelregionen. Detta skedde länge i samarbete med den maliska armén, men sedan militären kuppade till sig makten i Mali och sköt demokratiska val på framtiden har relationen med de inblandade länderna skurit sig. En annan försvårande faktor är att legosoldater på uppdrag av det ryska säkerhetsbolaget Wagner har kommit till Mali för att strida på arméns sida.