Kritiken mot kärnkraftsbeslutet: Förhastat och osäkert

Uppdaterad 2022-01-28 | Publicerad 2022-01-27

Regeringen ger grönt ljus för slutförvar av kärnavfall. Den menar att inkapslingen är säker i 100 000 år – men forskare varnar för att det kanske inte ens håller i 100 år.

– Vi forskare från KTH som framfört den här kritiken har aldrig fått något gehör. Man ansåg väl att det här var för komplicerat, säger Christofer Leygraf, professor i korrosionslära.

Regeringen har gett tillstånd för slutförvar av kärnbränsle. Bränslet ska kapslas in i koppar och placeras i bergrum utanför Forsmark i Uppland.

Enligt Miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) så är den planerade slutförvaringen säker under 100 000 år. Detta har mötts av kritik från vissa forskare och politiker som menar att det är osäkert om det håller i 100 år.

– En väldigt allvarlig invändning mot detta är att man aldrig har gjort ett riktigt slutförvarsförsök. Det tycker jag är en allvarlig brist när man ska lansera någonting som ska hålla så här långt tid, säger Christofer Leygraf, professor i korrosionslära vid KTH.

”Man hoppas bara att det ska funka”

Att metoden aldrig testats tidigare i praktiken innebär enligt Christofer Leygraf att det inte går att få någon bra bild för hur länge kapslarna kan hålla kärnavfallet säkert. Han illustrerar sedan sedan regeringens agerande med en tydlig liknelse.

– Säg att du ska lansera en ny bil: man testar styrsystem, broms, ratt och så vidare, men man har aldrig testat bilen i sin helhet – utan man hoppas bara att det ska funka. Det finns massor av samverkanseffekter som vi inte vet någonting om och som kan leda till flera överraskningar, säger han.

Christofer Leygraf, professor i korrosionslära.

Den forskargrupp från Kungliga tekniska högskolan som Leygraf ingår i har flera gånger presenterat nya rön för regeringen i frågan om kärnkraftsavfallet. För mindre än ett år sedan skickade gruppen senast in sina nya upptäcker – som dock avfärdades.

– Det är helt uppenbart att man inte tagit hänsyn till de nya rön som vi kommit fram till och skickade in till regeringen. Jag kan tänka mig att det beror på att den här processen pågått under så lång tid – och man har gjort så mycket undersökningar – att man tänker att själva mängden undersökningen ska räcka. Då tänker man inte att de hela tiden kommer fram ny information som gör att man kan avfärda tidigare undersökningar, säger han.

Blandad kompott reaktioner från politiskt håll

Det nya beslutet väckte även starka reaktioner från från politiskt håll. Bland kritikerna återfinns Miljöpartiets språkrör Per Bolund som tycker att regeringen sviker sitt ansvar och pekar på att forskare larmat om att förvaret eventuellt håller i 100 år istället för 100 000 år.

– Där hade man behövt ställa krav från regeringens sida få fram bättre beslutsunderlag med mindre osäkerhet, säger han.

Bolund menar att regeringens beslut är förhastat.

– Vi behöver göra ytterligare studier innan vi fattar ett sådant här beslut om att säga ja. Jag tycker att regeringen sviker i att ställa svaga villkor på fortsatta processen. Man hade kunnat ställa tuffare villkor på kärnkraftsindustrin att ge svar på de här frågorna annars knuffar vi risker och kostnader på kommande generationer, säger han.

Per Bolund.

Moderaternas utbildningspolitiske talesperson, Lars Hjälmered, är en av flera politiker som hyllar beslutet.

– Jag tycker att det är ett helt nödvändigt beslut. Jag kan konstrar att vi inte hade kommit hit om inte moderater, och flera andra, tryckt på. Det här beslutet hade kunnat fattats tidigare, men det här är ett viktigt steg och nu kan vi blicka framåt mot nästa generations kärnkraft, säger han.

Även från Liberalernas håll togs beslutet emot med glädje. Partiets energipolitiske talesperson, Arman Teimouri, känner sig lättad över att MP nu lämnat regeringen – så att den här typen av beslut kan fattas.

”Förnuftet har äntligen segrat när vi nu räddar de sex sista kärnkraftsreaktorerna och svensk energiförsörjning. Beskedet om nytt slutförvar visar på att en regering med MP aktivt motverkade kärnkraften genom politiska beslut. Nu följer vi i stället vetenskapen.”, skriver han på Twitter.

Platsen vid Forsmark kärnkraftverk där SKB planerar att bygga slutförvaret för kärnavfallet från den svenska kärnkraftverken.