Ingen malisk begäran att ta hem svenskar

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2022-01-25

Malis militärjunta vill att Danmark tar hem militärer från landet. Här patrullerar franska soldater i samma insats i staden Timbuktu. Arkivbild.

Danmark har skickat elitsoldater till Mali – men den maliska militärjuntan vill att de åker hem omedelbart.

Beskedet ges i ett politiskt känsligt läge. Sverige har inte fått någon liknande påstöt, enligt UD.

Den danska försvarsmakten meddelade i måndags att danska elitsoldater och sjukvårdspersonal, totalt omkring 90 personer, hade kommit på plats i Mali för att delta i Task Force Takuba, en multinationell specialförbandsstyrka där även svenska soldater ingår.

Samma kväll meddelade Malis styre – militärjuntan som har kuppat till sig makten – att de inte var välkomna. Danmark har inte fått ett formellt medgivande till att skicka dit soldater, enligt juntan.

”Tydlig inbjudan”

– Danmark är på plats mot bakgrund av en tydlig inbjudan och ett tydligt underlag, liksom de andra i insatsen, säger Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod till nyhetsbyrån Ritzau.

Kofod framhåller att Danmark har bjudits in av både tidigare och nuvarande regering i Mali. På tisdagen talade han också med Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian och de två uppges vara överens om att juntan inte har någon grund för sitt agerande.

Task Force Takuba inleddes sommaren 2020, som en del av den franskledda insatsen Barkhane. Bara ett par veckor senare tvingade den maliska militären bort den civila regeringen i den första av två kupper.

Efter den andra kuppen, som genomfördes i somras, styr militären Mali på egen hand och den skjuter planer på ett demokratiskt val långt framför sig.

Det har satt stora frågetecken för den internationella militära närvaron i landet. Syftet med framför allt Task Force Takuba är att den ska bistå och samarbeta med den maliska militären i strider mot jihadistiska rebellgrupperingar.

Förs nära dialog

Sverige bidrar med 150 soldater till Task Force Takuba och sedan i november, fram till i februari, lyder den också under svenskt befäl. Enligt planen ska merparten av det svenska bidraget till denna insats dras tillbaka under februari, varpå endast sjukvårdspersonal stannar kvar.

Sverige har inte fått någon förfrågan om att avsluta sitt deltagande, enligt utrikesdepartementet.

”Den folkrättsliga grunden för Sveriges deltagande i Task Force Takuba utgörs av en inbjudan från Malis regering”, skriver UD:s presstjänst i ett mejl till TT.

”Vi kommer att föra en nära dialog med Danmark och andra truppbidragare till Takuba med anledning av det inträffade. Regeringen har en nära dialog med riksdagen om Sveriges internationella insats i Mali”, skriver UD.

Utöver manskapet i Task Force Takuba deltar omkring 220 svenska soldater och officerare i FN-insatsen Minusma, som enligt planen ska avvecklas senast 2024. Därtill verkar åtta svenska officerare inom EU:s tränings- och utbildningsinsats EUTM Mali.

Rysk inblandning

Den maliska juntan har hyrt in ryska soldater från den ljusskygga och på pappret privata Wagner-gruppen. Det skapar ytterligare problem i relationen till de internationella styrkorna som är på plats sedan tidigare.

Den svenska insatsen i Mali ses över och regeringen ska ge riksdagen besked om framtiden inom de närmaste veckorna. För en vecka sedan konstaterade försvarsminister Peter Hultqvist (S) för TT att situationen i Mali ”förändrats dramatiskt” efter maktövertagandet. Han pekade också på den ryska inblandningen som ett problem.

När EU:s utrikesministrar träffades på måndagen stod ytterligare sanktioner mot den maliska militärjuntan på dagordningen.

– Det är ingen hemlighet att det för närvarande pågår en hård diplomatisk diskussion med övergångsregeringen (juntan, reds anm). Den har satt demokratin ur spel och vi slår vakt om att den kommer tillbaka så snabbt som möjligt, säger den danske utrikesministern Kofod till Ritzau.