”Gudmodern” gripen – maffiabossen skulle fly landet

Publicerad 2021-08-08

Den Camorra-kopplade maffiabossen Maria Licciardi greps under lördagen.

Italiensk militärpolis slog till mot Licciardiklanens överhuvud då hon försökte fly till Spanien, det rapporterar flera italienska medier.

Enligt åklagare är ”Gudmodern” denna gång misstänkt för att ha organiserat utpressningar i sin roll som ledare för Camorra-maffian i Neapel.

Kartellledaren Maria Licciardi, även kallad ”Gudmordern” eller ”Den lilla flickan”.

Napolitanska åklagare hade utfärdat arresteringsorden. I sin roll som överhuvud för Camorra-klanen misstänks den ökända maffiabossen, Maria ”Gudmodern” Licciardi, ha organiserat utpressningar i södra Italien.

Arresteringsorden verkställdes av italienska militärpolisen, Carabinieri, som slog till då 70-åringen köade till incheckningen för det flygplan hon planerade att ta till Spanien.

”Hon rörde inte en min när poliserna blockerade hennes väg” skrev Carabinieris i ett pressmeddelande gällande gripandet.

Åklagare Nicola Gratteri, till vänster, är en av de som leder kriget mot maffian i Italien.

Gudmoderns väg till toppen kantas av död

Av åklagare har Maria Licciardi fått smeknamnet ”Gudmodern”, för sin höga position inom Camorran. I den undre världen i Italien är hon mer känd som ”Den lilla flickan”, för sin timida framtoning och lilla kroppshydda. Att skenet bedrar är dock ett ordspråk som passar väl in på Maria Licciardi.

Enligt åklagare är hon en av få vinnare i den blodiga och långdragna maffiafejd som lämnat döda kroppar längst Neapels gator under flera års tid.

Det italienska brottssyndikatet Camorra består av flera familjer som tillsammans tjänat enorma summor genom utpressning, droghandel, prostitution och illegal sophantering. När vissa familjer ville bryta sig loss från alliansen, så bröt också de interna stridigheternas ut.

I början av 2000-talet rådde sopkris i Neapelområdet. Högvis med sopor samlades på gatorna och skolorna fick stänga då man inte längre kunde garantera hygien. Krisen skylldes på Camorran.

Gäckade polisen under flera år

Licciardi förtjänade sitt rykte som en av de mest respekterade och fruktade personerna i Neapel, då hon under 90-talet tog makten över Camorra-kartellen. Hennes hänsynslösa styre ska ha förlängt hennes tid som ledare. De andra maffia-familjerna i Camorra ska varken ha vågat ta makten via våld, eller genom att ange henne till polis.

Först år 2001, efter flera år vid makten, lyckas rättvisan komma ikapp henne då hon döms till fängelse för ett flertal maffia-relaterade brott. Flera italienska medier rapporterade dock att Maria Licciardi fortfarande var den som drog i Camorrans trådar även då hon försatts bakom lås och bom.

Följ ämnen i artikeln