Heta Sevilla först i världen – ska namnge värmeböljor

Publicerad 2022-06-25

En namnlös hetta håller Europa i sitt grepp.

Då tar staden Sevilla ett initiativ för att klassificera och namnge värmeböljorna – för att skydda invånarna.

– Vi är den första staden i världen, säger borgmästaren Antonio Munoz till Independent.

Orkanen Katrina och stormen Gudrun är välbekanta namn. Men svåra värmeböljor har hittills förblivit namnlösa.

Det vill den andalusiska staden Sevilla, en av Spaniens varmaste städer, försöka ändra på, skriver Independent.

I ett nytt projekt ska kommande värmeböljor namnges – i omvänd alfabetisk ordning. De första värmeböljorna ska heta Zoe, Yago, Xenia, Wenceslao och Vega.

Projektet innefattar också ett system för klassa värmeböljorna i tre kategorier och kunna varna invånarna för kommande hetta fem dagar i förväg.

– Vi är den första staden i världen att ta ett steg som kommer hjälpa oss att planera och vidta åtgärder när den här typen av väderhändelser inträffar, säger stadens borgmästare Antonio Munoz till Independent.

Bränderna har härjat runt om i Spanien på senaste tiden.

Initiativet samtidigt som Spanien drabbats av den tidigaste värmeböljan på 40 år. Flera skogsbränder har brutit ut i landet. I städer som Sevilla och Cordoba har temperaturen varit uppe på 43 grader.

– Det här är en my metod för att bygga medvetande av detta dödliga påverkan av klimatförändringar och i slutändan rädda liv, säger Kathy Baughman McLeod, chef för organisationen Arsht-Rock som tillsammans med forskare arbetat fram projektet.

Även i städer som Melbourne, Aten och Los Angeles pågår arbete med att använda data om väder och folkhälsa för att kategorisera värmeböljor, skriver Independent.