Jättelik sötvattenfisk fångad i Kambodja

TT-AFP

Uppdaterad 2022-06-22 | Publicerad 2022-06-21

Den största sötvattenfisk som någonsin har hittats – en 300 kilo tung spjutrocka – har fiskats upp ur Mekongfloden i Kambodja.

Utrustad med en sändare återbördades den sedan till floden.

Den jättelika rockan slår det tidigare storleksrekordet som hölls av en 293 kilo tung Mekongjättemal som fångades i Thailand 2005, enligt det USA-finansierade forskningsprojektet Wonders of the Mekong.

Den fyra meter långa spjutrockan, inklusive svansen, fångades förra veckan i Stung Treng-provinsen i norra Kambodja.

”Under 20 år av forskning om jättefiskar i floder och sjöar på sex kontinenter, är det här den största sötvattensfisken som vi har stött på eller som har dokumenterats någonstans i världen”, säger Zeb Hogan, fiskbiolog som leder forskningsprojektet i ett uttalande.

”Det här är en helt häpnadsväckande upptäckt, och motiverar ansträngningar för att bättre förstå mysterierna kring denna art och den otroliga flodsträcka där den lever”.

Ska spåras

Forskarna utrustade rockan med en så kallad akustisk tagg, en ljudavgivande enhet, innan bottenfisken släpptes tillbaka i floden. Syftet är att forskarna ska kunna lära sig mer om djurets beteende.

Fiskaren som drog upp rekordrockan belönades med 600 dollar, cirka 6 000 svenska kronor, för fångsten.

I maj fångade en fiskare i samma provins en fyra meter lång och 180 kilo tung utrotningshotad rocka i samma provins.

Över 1 000 fiskarter

Över 1 000 fiskarter finns i Mekongfloden, flera av dem rejält stora. Förutom rockorna finns bland annat Mekongjättemalen och den siamesisika jättekarpen. Men forskare har varnat för att plastskräp hotar djurlivet, även i flodens allra djupaste delar där det bland annat ligger ”spöknät” – fiskenät som lämnats av fiskare men som fortfarande kan fånga fiskar.

Miljöaktivister har länge uttryckt oro över att dammar byggs längs Mekongfloden, vilket ses som ett hot för hela fiskbestånd.

Floden börjar i Kina och leder söderut genom delar av Thailand, Laos, Myanmar, Kambodja och Vietnam.

Kambodjanska och amerikanska forskare släpper tillbaka den 300 kilo tunga rockan i vattnet.

Följ ämnen i artikeln