Krav larmades om Smålandsgransbluff för flera år sedan

Publicerad 2021-12-02

Odlare och konkurrerande handlare har slagit larm om Smålandsgrans felmärkning i flera år.

Ändå har det hajpade bolaget fortsatt att lyfta fram den ekologiska certifieringen i sin marknadsföring.

– Det här är ett fullständigt bedrägeri, säger Michael Nyholm på julgransajten.com.

De beskriver sig som ett familjeföretag som levererar varsamt odlade granar från de Småländska skogarna.

Men i själva verket är Smålandsgran ett miljonbolag som köper träd från Danmark, Polen och Lettland. Aftonbladet har tidigare kunnat avslöja att tusentals konventionellt odlade granar felaktigt märkts som ekologiska.

– Det är allvarliga brister, säger Kjell Sjödahl Svensson, koordinator på märkningsorganisationen Krav.

Aftonbladet har varit i kontakt med flera personer i granbranschen. De uppger att Smålandsgrans ekobluff pågått i flera år.

En av dem som reagerat är Lars Askjær, granodlare i Bække i södra Danmark.

– Det var en kund som köpte träd av mig och som sedan skulle sälja dem vidare till Smålandsgran. Han satte deras logotyp på med den ekologiska märkningen. Jag sa ifrån eftersom jag inte har ekologiska granar, säger han.

Aftonbladet har tagit del av mejlkorrespondens mellan Lars Askjær och mellanhanden.

”Du måste hitta dina ekologiska julgranar någon annanstans. Och säkerställ då att de verkligen är ekologiska så att du inte säljer falska produkter”, skrev Askjær i november 2016.

Michael Nyholm är kvalitetsansvarig på julgransajten.com. Han hörde av sig till Krav med uppgifter om den felaktiga märkningen 2017.

– Alla kunder och de butiker som Smålandsgran haft avtal med har blivit bedragna i flera år. Folk blir förda bakom ljuset, säger han.

– Det här skadar hela branschen och allt arbete som vi gör med hållbarhetsfrågor. Sådana här saker får inte förekomma.

”Allt är bara fejk”

Enligt Kjell Sjödahl Svensson fick Krav kännedom om problemen 2018. I slutet av det året återkallades Smålandsgrans certifiering.

2020 blev företaget på nytt Krav-godkända. Nu har alltså tillståndet dragits in på nytt.

– En avstängning är den allvarligaste påföljden som finns i vårt system. Det är inte vanligt att företag kommer tillbaka för en ny certifiering efter en avstängning, säger

– I ett sådant läge är det naturligtvis extra viktigt att certifieringsbolaget kontrollerar att alla regler följs.

Flera torghandlare uppger att frustrationen är stor över Smålandsgrans agerande.

– Det hör det svårt för oss alla. Kunder kommer och frågar varför vi inte har eko-granar som är odlade i Sverige när Smålandsgran erbjuder det. Och så är allt bara fejk, säger en person.

Lyfter fram kändisar i reklamen

Den senaste Krav-återkallelsen kom i förra veckan. Smålandsgran har nu tvättat bort ordet ”ekologisk” från sin marknadsföring. Men spåren finns kvar.

”Våra rödgranar och kungsgranar är Krav-märkta. Krav är ekologiskt, och mer därtill”, står det i ett inlägg som uppdaterades för två månader sedan och som fortfarande är tillgängligt.

På sociala inlägg finns det fortfarande poster där granarna beskrivs som ekologiska. Detta trots att det indragna certifikatet innebär att den termen inte får användas.

Smålandsgran tar också hjälp av kända ansikten i sin reklam. Flera av dem lyfts fram på förstasidan.

”Precis som de senaste fem åren blev det en ekologisk julgran från Smålandsgran även denna gång”, uppges artisten Magnus Carlsson ha sagt.

”En stor vacker gran, av bästa kvalitet, obesprutad och som fyllde vårt hem med naturlig skönhet”, heter det i ett citat som tillskrivs simstjärnan Therese Alshammar.

”Har inte sålt en enda felmärkt gran”

Aftonbladet har flera gånger sökt Smålandsgrans vd Anna Benson för en intervju. Hon har dock valt att endast återkomma per mejl.

”Vi fortsätter sälja svenska granar från odlingen i Småland, vilket vi har gjort sedan 1974. Krav-märkningen ställer även krav på bolagets administration och vi kommer att förbättra denna.”

”Då det inte finns särskilt många har vi bistått ett antal odlare med att ställa om sin produktion/verksamhet så att den ska uppfylla kraven. Vi hade inför i år och även 2020 hoppats på att certifieringen skulle vara klar och har därför beställt ekologiska granar från dessa leverantörer så att de kunde planera sin verksamhet. Då vi har ett nära samarbete visste vi att certifieringen troligtvis inte skulle hinna bli klar och att därför fick vi fortsätta sälja våra svenska granar från Småland även i år.”

Följ ämnen i artikeln