Nyheter

Många timanställda i äldreomsorgen

Av: 

TT

Mer än var femte timme i kommunal äldreomsorg utfördes av timanställd personer i hällften av Sveriges 50 största kommuner. Arkivbild.
Mer än var femte timme i kommunal äldreomsorg utfördes av timanställd personer i hällften av Sveriges 50 största kommuner. Arkivbild.

NYHETER

I nästan hälften av Sveriges 50 största kommuner med kommunal äldreomsorg utfördes mer än var femte timme av timanställd personal i september i år. Det visar en undersökning som SVT Nyheter har gjort.

Flera kommuner, bland annat Uppsala, säger att sjukfrånvaro är orsaken.

– Det beror på att sjuktalen och vabbandet har ökat under pandemin, säger Rasmus Sundström, avdelningschef Uppsala kommun, till SVT.

I de kommuner som minskat användandet är några av förklaringarna vikariepooler och att man anställt fler än vanligt under vissa perioder.

Marta Szebehely, som är professor emeritus i socialt arbete vid Stockholms universitet, är kritisk till för stor användning av timanställlda.

– För att ge god omsorg måste man känna dem man jobbar med och har man för många timanställda så blir det sämre kontinuitet, säger Marta Szebehely till SVT.

Men det är inte givet att hög andel timmar utförda av timanställda per automatik innebär sämre kontinuitet.

– Nej, teoretiskt sett kan man tänka sig att man har timanställda som jobbar väldigt många timmar, men då är det ett otillständigt utnyttjande av timanställda skulle jag vilja säga, säger Marta Szebehely

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: