Problem med svenska militärhelikoptrar

Elin Nordlund/TT

Publicerad 2022-06-10

En helikopter 14, modellen som det svenska försvaret haft problem med. Arkivbild.

Sverige har upplevt liknande problem med militärhelikoptrar från leverantören NH Industries som Norge gjort.

Den norska regeringen säger upp ett avtal för militärhelikoptrar och kräver fem miljarder norska kronor tillbaka av leverantören.

Anledningen till Norges agerande är försenade leveranser och problem med fel och underhåll. Sveriges helikoptrar från leverantören NH Industries kallas helikopter 14, och är en modifierad variant av modellen som finns i Norge, NH90.

Försvarsmakten vill inte gå in på vilka problem som den svenska varianten av helikoptern haft, men uppger att de liknar de norska problemen.

– Jag kan bara notera att det är liknande, säger Louise Levin, kommunikationschef för flygvapnet.

Just nu håller Försvarsmakten tillsammans med bland annat Försvarets materielverk på att utreda hur en framtida helikopterstrategi ska kunna tas fram.

– I och med att den inte är klar har jag ingenting att ta på och heller inte kunna kommentera något längre i och med att jag inte kan förekomma den utredning som pågår, säger Louise Levin.

Utredningen har pågått under en längre tid, och Louise Levin säger att den kan komma att bli klar i höst.

– Vi får se vad utredningen kommer fram till och föreslår, vilken framtida helikopterförmåga Försvarsmakten ska ha, och först därefter så har vi ju svaret på den frågan.

Följ ämnen i artikeln