De öppnar Malmös första matsvinnskafé

Publicerad 2019-12-20

En växtbaserad meny som varierar dagligen.

Så kommer det ser ut när Malmö får sitt första matsvinnskafé.

– Vi hoppas kunna inleda ett nytt kaptiel nu och bli en av Malmös viktigaste aktörer, säger Lakshmi Freier, koordinator på Rude Food.

Lakshmi Freier kom med idén till matsvinnskaféet.

Rude Food Malmö har funnits sedan hösten 2014. Det som började som ett mindre projekt av Zeenath Hasan gick sedan vidare till att de blev en del av Mitt Möllan. De senaste åren har föreningen dock fört en mer undanskymd tillvaro - där de ägnat sig åt catering.

Tanken bakom den ideella föreningen är enkel. De vill minska matsvinnet och gör så genom att ta tillvara på mat som andra tänkt slänga, i sitt egna produktionskök på Folk Mat & Möten tillagar de sedan råvarorna till måltider.

– Vi räddar ungefär 50 kilo mat per vecka i nuläget. Jag skulle säga att vår cateringverksamhet inte haft särskilt stor omfattning, säger Lakshmi Freier, koordinator, som efter att tidigare ha arbetat med hemlösa började som volontär hos Rude Food i mars i år.

Växtbaserad kost

I slutet av januari påbörjas ett nytt kapitel i Rude Foods historia. Då öppnar de upp Malmös första matsvinnskafé på mötesplatsen Garaget på Sofielund.

– Just frågan kring matsvinn kommer inte bli mindre viktig. Det finns fortfarande det här hållbarhetsmålet som FN tagit fram, att man till 2030 ska försöka minska matsvinnet. Vi är inte i närheten av att uppnå det målet än, så det skulle vara spännande att se vad vi kan bidra till genom att börja lokalt och jobba med människorna här, säger Lakshmi Freier.

I dagsläget har Rude Food en huvudleverantör som leverar överbliven mat till dem samt några mindre aktörer som bidrar med frukt, grönsaker och bröd.

Interiören är inhandlad på second hand och kaféet öppnar även upp för fler matsamarbeten när kaféet slår upp dörrarna. Menyn kommer även fortsättningsvis vara föränderlig, och styrs av vad för matvaror de får in i köket. I huvudsak är deras kost dock växtbaserad.

Vill inkludera gästerna

– Vi försöker jobba mycket med det som det slängs mycket av, säger Freier och utvecklar:

– Vi vill att maten vi säljer är billig, näringsrik, hållbar och lätt att variera.

Med kaféet vill de inspirera besökare till ett annat mattänk, där de snarare utgår från vad som finns i kylskåpet och skafferiet än vad de är sugna på.

– Vi vill inkludera deltagarna att kommunicera också. Vi kan till exempelvis få in jättestora lass av paprika. Det finns jättemånga spännande recept på paprika runt om i världen. Då vill vi inkludera besökarna genom att fråga vilken favoriträtt har ni med paprika? Vi vill låta dem vara med och påverka menyn.

Föreningen har i dag cirka tio aktiva volontärer men har en lista på drygt 200 volontärer som varit aktiöva under åren som passerat.

Behövs för att fortsätta existera

– Vi vill få till en stabilitet i vår organisation. Det har varit spännande att se hur Rude Food kunnat ändras med den här flytande formen genom åren där volontärer kommit in. Men för att Rude Food ska kunna existera om tio år behöver vi också hitta en ekonomisk hållbarhet.

Förhoppningen är att kaféet nu ska kunna bidra till en tryggare framtid.

– Att vara på en fysisk plats gör väldigt stor skillnad. Vi hoppas kunna inleda ett nytt kapitel nu och bli en av Malmös viktigaste aktörer.

Förutom ett kafé kommer Rude Food nästa år att börja arbeta mer med kunskapsspridning om matsvinn och hållbarhetsmålen, där de bland annat kommer ha ett koncept riktat mot skolor.