Krisen i Iran – dör minst en person var sjunde minut

Publicerad 2020-08-03

Iran har hittills rapporterat 17 405 döda i coronaepidemin.

Men nu visar läckta siffror från myndigheterna att nästan tre gånger fler med symtom dött i landet, uppger BBC.

Enligt tv-kanalens källa ska ”politiskt spel” ligga bakom mörkläggningen av pandemins härjningar.

Följ ämnen
Iran

Den senaste dödssiffran som presenterades av den iranska hälsodepartementet på måndagen visade att 215 människor hade dött det senaste dygnet som en följd av covid-19.

Totalt har nu 17 405 dött i landet. Antalet bekräftade fall av viruset steg med 2 598 under måndagen. Totalt har landet nu rapporterat in 312 035 fall av viruset.

Det innebär att en person dör var sjunde minut i Iran, enligt Reuters.

Totalt har över 17 000 dött i Iran, enligt officiella siffror.

Kan vara betydligt fler som dör

Experter har däremot länge tvivlat på de siffrorna som rapporteras in från hälsomyndigheten i landet. En rapport från det iranska parlamentets forskningscenter som kom i april visade att dödssiffran kunde vara dubbelt så hög som den officiella siffran, enligt nyhetsbyrån.

Rapporten visade även att dödsfallen som rapporteras in bara kommer från de som dör på landets sjukhus och de som redan var bekräftat smittade av covid-19 före sin död.

Men enligt läckta uppgifter som BBC har tagit del av kan dödssiffran vara ännu högre än så.

Enligt dessa uppgifter handlar det om 42 000 döda av covid-19 fram till den 20 juli, till skillnad från de 14 405 som Irans hälsodepartement uppger.

Det innebär att antalet döda av covid-19 i Iran kan vara nästan tre gånger fler än vad de officiella siffrorna anger. BBC uppger att de fått uppgifterna av källor som vill att Irans ”politiska spel” kring pandemins härjningar ska upphöra.

Sjuksköterskor på ett sjukhus i Tehran, Iran.

Iran har däremot avfärdat dessa siffror och hävdar att de inte försöker dölja någon statistik.

Kan återinföra restriktioner

Dödstalen har ökat stadigt sedan mitten på april då landet släppte på restriktionerna som skulle motverka virusspridningen. Iranska myndigheter har nu sagt att restriktionerna kommer återinföras om springningen inte minskar.

Sedan en månad tillbaka är det krav på att bära munskydd på offentliga platser i Iran.