Sverige stoppar krigsmaterielexport till Turkiet

Publicerad 2019-10-15

Sverige stoppar all export av krigsmateriel till Turkiet med omedelbar verkan uppger Inspektionen för strategiska produkter (ISP).

Anledningen är Turkiets militära offensiv i norra Syrien.

– De gällande tillstånd som fanns återkallas, säger Carl Johan Wieslander, tillförordnad generaldirektör på ISP till nyhetsbyrån TT.

Beslutet togs av Inspektionen för strategiska produkter (ISP) på tisdagen.

– De gällande tillstånd som fanns återkallas. Det innebär att det inte får ske någon export av krigsmateriel till Turkiet nu, säger Carl Johan Wieslander, tillförordnad generaldirektör på ISP till nyhetsbyrån TT.

Totalt är det två gällande utförseltillstånd som återkallas. ISP kan dock inte avslöja vilka affärer det handlar om med hänvisning till sekretess, men säger att de berörda företagen har informerats.

Ingen export av vapensystem

Enligt ISP har Sverige ingen export av vapensystem till Turkiet utan tillstånden som nu dras in gäller så kallad övrig krigsmateriel och handlar om ”elektronisk utrustning”, ”pansar- och skyddsutrustning”, ”maskeringsutrustning”, ”programvara” och ”tekniskt bistånd”.

Den krigsmateriel för strid som levererats från Sverige har uteslutande avsett krut och sprängämnen skriver ISP.

Enligt Carl Johan Wieslander togs beslutet mot bakgrund av konflikten i norra Syrien och efter de uttalanden som regeringen och EU har gjort.

– Det är en samlad bedömning av de omständigheter som föreligger, med uttalanden från regeringen, och riksdagen som ställer sig bakom att Sverige ska verka för ett vapenembargo inom ramen för EU. Och även EU:s uttalande som kom i går säger han till TT.

Inga nya exportaffärer

Samma dag publicerade ISP ett pressmeddelande där man mer ingående redogjorde för Sveriges krigsmaterielexport till Turkiet.

I nuläget finns det inte några uppgifter om den faktiska exporten för år 2019, då den offentliggörs i mars 2020, men ISP skriver att Sverige inte har någon omfattande krigsmaterielexport till Turkiet, att man för närvarande inte handlägger några ansökningar om utförsel av krigsmateriel till Turkiet och att inga nya exportaffärer till landet har godkänts sedan april 2017.

Därmed har de affärer som nu stoppas beslutats innan dess.

Enligt Carl Johan Wieslander tar affärer inom försvarsindustrier ofta många år att slutföra.

– Det är inget som sker över en dag. Det är väldigt långa ledtider när det gäller försvarsaffärer, säger han till TT.