Publicerad:
Uppdaterad:

Joe Biden talade till väljarna: ”Ska ta oss ur mörkret”

Av: Nora Fernstedt

Publicerad:
Uppdaterad:

Joe Biden fokuserade på coronakrisen i sitt första tal som formell presidentkandidat.

Och beskyllde Donald Trump för att USA drabbats så hårt.

– Han har misslyckats med sin mest grundläggande uppgift – att skydda Amerika, sa Biden.

Under fyra kvällar har Demokraterna samlat väljarna digitalt och peppat inför höstens val. Huvudnumret var, givetvis, presidentkandidaten Joe Bidens tal som avslutade hela konventet.

Ett ögonblick som 77-årige Biden, med en lång politisk karriär bakom sig, väntat på i 50 år, enligt Washington Post.

Presidentkandidaten Joe Biden under talet.
Foto: Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Presidentkandidaten Joe Biden under talet.

”Vi ska ta oss ur mörkret”

Men först hyllades han av – av såväl sina konkurrenter i primärvalen som en ung tonårspojke som berättade att han överkommit sin stamning tack vare Joe Biden, som själv levt med stamning under hela sitt liv.

Strax före 05 svensk tid var det sedan dags för Biden att tala från sitt hem i Delaware.

Coronapandemi, ekonomisk kris, rasmotsättningar och klimatkris gör att USA är mitt inne i en mörk period, menade Biden – men ville ändå ingjuta hopp.

– Tillsammans kan, och kommer, vi att ta oss ur mörkret. Vi kommer att välja hopp istället för rädsla, fakta istället för fiktion, rättvisa i stället för privilegium, sa han.

Foto: Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
Åskådare kunde se Joe Biden och hustrun Jill Biden på en bildskärm i Wilmington, Delaware.

”Kommer att bli värre”

Han beskyllde Trump för att USA drabbats värst i världen av pandemin, och påpekade vad vad han skulle göra annorlunda, bland annat snabba upp testningen och göra munskydd obligatoriskt.

– Vi behöver inte gissa vad som händer om Trump väljs om i november. Antalet smittade och döda kommer att fortsätta vara alltför höga, företag kommer att slå igen för gott och familjer kommer att kämpa för att få livet att gå ihop.

– Presidenten har ingen plan – det har jag.

”Trump tar inget ansvar”

Precis som gårdagens talare Barack Obama beskyllde han också Trump för att inte ta sitt jobb på allvar.

– Trump tar inget ansvar, han vägrar att vara en ledare, skyller på andra och eldar på hatet. Han vaknar varje morgon och tror att jobbet bara handlar om honom, aldrig om dig. Är detta det USA ni vill ha?

Joe Biden har försökt bli president två gånger tidigare, 1988 och 2008. Den 3 november avgörs om det blir tredje gången gillt för 77-åringen.

Trump kuppade i hemstaden

Samtidigt har Trump försökt slå Biden på hemmaplan.

Bara timmar före Bidens anförande höll Donald Trump ett eget kampanjtal i Old Forge, strax utanför Bidens hemstad Scranton i Pennsylvania.

Trump gick hårt åt sin konkurrent. Han anklagade Biden för att ha ”övergivit” Scranton, och låta andra länder stjäla amerikanernas jobb.

– Han är er värsta mardröm, sa Trump om sin motståndare.

Han kallade också Biden för ”radikalvänsterns marionett”.

– De vill förstöra det amerikanska sättet att leva. De vill inte ha energi, de vill inte ha vapen, de vill inte ha religion. Det enda de inte avskaffar är skatter, sa Trump enligt Fox News.

Trump: Fått mycket hat

De senaste dagarna har Trump ägnat åt att resa runt i landet och försöka övertyga väljarna att behålla honom som president de närmaste fyra åren. Men på torsdagskvällen slog även han sig ner för att se Bidens tal.

– Jag ska titta, men jag vet inte om jag kommer att se alltihop. Jag har sett så mycket hat de senaste kvällarna, sa han i en intervju med Fox News.

PODD Det här är Kamala Harris

Med Aftonbladets Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: