Överlevande kan ha hittats i rasmassorna i Beirut

Uppdaterad 2020-09-04 | Publicerad 2020-09-03

Ännu pågår sökandet efter överlevande efter den massiva explosionen i Beirut.

I dag, 30 dagar efter detonationen, har livstecken hittats i resterna av ett hus: ”19 andetag i minuten”.

Sent på kvällen utbröt protester när räddningsarbetet avbröts.

Enligt information från chilenska räddningsarbetare ska en sökhund ha markerat på något man tror kan vara två personer i rasmassorna efter explosionen i Beirut. Det rapporterar flera lokala medier.

Med hjälp av sensorutrustning har räddningsarbetarna kunnat se tecken på andning och långsamma hjärtslag, och man tror nu att minst en av personerna kan vara vid liv.

Beirut City Guide skriver på Twitter att det som sensorerna uppfattat som livstecken är på ett djup om tre meter, och just nu pågår en sökinsats.

Vid 18.40 rapporterar reportrar på plats att räddningsteamet uppger att de har cirka en meter rasmassa att flytta innan de når den plats där de registrerat livstecken.

Har uppfattat 19 andetag i minuten

Enligt Libanon Files har en av medlemmarna i räddnings- och utredningsguppen sagt att det mätinstrument som använts har registrerat 19 andetag per minut. Det motsvarar normalandning. Andningen tros komma från en liten person, troligtvis ett barn.

Tidningen skriver också att man nu försöker borra sig ner genom rasmassorna. Arbetet sker med högsta försiktighet för att undvika att tak, väggar och golv faller ner.

Stadens guvernör, Marwan Abboud, bekräftade på torsdagen att man har hittat tecken från vad som tros vara överlevare:

– Vi hoppas att någon kan klara sig ur detta levande, sa han.

Vid 22-tiden, svensk tid, avbröts räddningsarbetet tillfället. Det ledde till att vilda protester utbröt på platsen. I nuläget är det oklart varför arbetet stoppade men det har tidigare under kvällen rapporterats att insatsen genomförts under mycket svåra förhållanden.

Byggnaden ska riskera att rasa ihop ännu mer.

Över 2 700 ton ammoniumnitrat förvarades i en byggnad i hamnen och 4 augusti exploderade det. En massiv tryckvåg demolerade stora delar av staden.

Över 150 människor dog, tusentals skadades och ännu fler blev hemlösa.

Följ ämnen i artikeln