Löfven: Tror inte på att riva statyer

Publicerad 2020-06-17

Debatten om att ta bort historiska statyer pågår för fullt i Sverige.

Men statsminister Stefan Löfven är kritisk.

– Nej, jag tror inte på det som något generellt recept, säger han till Expressen.

Statyer av tidigare slavägare har välts runt om i världen i svallvågorna av Black lives matter-demonstrationerna efter amerikanen George Floyds död.

I Sverige har en staty av köpmannen Louise De Geer i Norrköping kritiserats, eftersom han idkade svensk slavhandel i Västafrika via företaget Afrikanska kompaniet.

Även statyer av vetenskapsmannen Carl von Linné kritiseras och en namninsamling för att de ska rivas har fått fler än 1 600 underskrifter.

Carl von Linnés staty i Humlegården i Stockholm.

Kommer inte sudda ut namn

Anledningen enligt namnlistan är att Linnés forskning "bidrog till att vita européer fick för sig att de var den överlägsna rasen och som användes som grund och förklaring till att avhumanisera svarta och bruna, kolonisera, plundra”.

Efter massdemonstrationerna har flera europeiska ledare lovat att se över statyer, minnesskyltar och gatunamn och plocka bort olämpliga namn.

Winston Churchills staty i London vandaliserades vid demonstrationer i början på juni.

Andra däremot, som Frankrikes president Emmanuel Macron, säger däremot att man inte kommer att ”fälla några statyer” eller sudda ut några namn ur historien”.

”Tror inte på det”

Även Sveriges statsminister Stefan Löfven avfärdar rivningskraven.

– Nej, jag tror inte på det som något generellt recept. Vi har en historik. Ska man vart hundrade år börja tänka på vilka statyer eller andra monument som ska rivas för att vi nu ser det här i ett annat ljus? säger han i intervju med Expressen.

– Jag tycker man kan ha uppfattningar om olika personer, men att vi skulle börja se över vilka statyer vi ska ha kvar, nej, jag tror inte på det.

Statsminister Stefan Löfven.