Black Lives Matter-plats vid Vita huset döpt

TT-AFP

Publicerad 2020-06-05

Borgmästaren i Washington  DC Muriel Bowser tittar ut över den jättelika målning på gatan som leder fram mot Vita huset med orden Black Lives Matter målade i gult.

Borgmästaren i Washington  DC, Muriel Bowser, har döpt det område nära Vita huset som har blivit ett epicentrum för de anti-rasistiska protester som präglat USA den senaste tiden till Black Lives Matter-platsen.

Genom sitt agerande gör också Bowser, som tillhör Demokraterna, klart att hon stöder rörelsen som torget döpts efter – och vad hon anser om den republikanske president Donald Trump.

En bit norr om Vita huset har orden Black Lives Matter målats i stora gula bokstäver längs gatan som leder fram mot presidentbyggnaden.

"Den 16:e gatans del framför Vita huset är nu officiellt Black Lives Matter-platsen", twittrade Bowser på fredagen.

"Borde vara"

En gatuskylt har också satts upp med det nya namnet.

"Fast besluten att göra Amerika till det land det borde vara", fortsätter Bowser på Twitter.

Platsen är kopplad till de scener som utspelade sig utanför Vita huset i anslutning till att höll Trumps tal till nationen i början av veckan.

Protest mot polisvåld

Demonstranter som hade samlats för att protestera mot rasism och polisvåld skingrades av polisens tårgas, distraktionsgranater och gummiklädda kulor. Syftet tycks ha varit att rensa gatan på demonstranter inför att presidenten skulle besöka en vandaliserad kyrka tvärsöver gatan från Vita huset. Trump lät sig fotograferas och filmas framför kyrkan med en bibel i handen.

Den senaste tidens oroligheter i USA blossade upp efter den 25 maj, då 46-årige George Floyd, som var en svart amerikan, dog efter ett brutalt polisingripande i Minneapolis i Minnesota.

Black lives matter är ett aktivistnätverk som organiserar protester mot våld – oftast polisvåld – som utförts mot svarta människor.